Здраве и красота

10 начина да предотвратите инфекциите на пикочните пътища

Не взимайте вана след секс

01.04.2019г. / 15 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Инфекциите на уринарния тракт най-често се предизвикват от бактерии, които могат да засегнат не само пикочните пътища, но и бъбреците. Те са често срещани и всеки може да се сблъска с тях. Ако не бъдат лекувани навреме, могат да причинят сериозни щети, болка и болезнено уриниране, понякога с кръв.

Обикновено тези инфекции се лекуват с антибиотици, което може да доведе до допълнителни усложнения от техните странични ефекти.

Най-доброто решение е профилактиката. Знаейки как да се предпазите от инфекции на пикочните пътища вие противодействате на бактериите, които непрекъснато са около вас, готови да атакуват.

Методи за облекчаване на пикочните инфекции

Ще ви предложим 10 начина да се преборите с инфекциите на пикочните пътища, помагащи както в превенцията, така и при лечение на този проблем.

1. Винаги използвайте тоалетната след секс.

Дори да не ви се ходи, опитайте. Това уринирането е естествен начин на тялото да изхвърли бактериите от вътрешността си, предпазвайки уринарния тракт от навлизане на бактерии.

2. Не взимайте вана след секс.

Може да ви се струва съблазнително да се потопите в горещата вана след секс и да се отпуснете, но не е добра идея. Солите за вана, както измиващите гелове допълнително могат да раздразнят уретрата, която при секс е силно стимулирана. Това я прави по-податлива на инфекции. За предпочитане е да вземете душ след секс, а не вана.

3. Бъдете винаги хидратирани.

Пиенето на повече течности провокира диурезата, а чрез нея пикочните пътища и бъбреците се освобождават от токсините и бактериите.

4. Откажете кафето и алкохола.

Кофеинът и алкохолът дразнят пикочния мехур. Това го прави податлив на инфекции.

5. Пийте чай.

Пийте по 2-3 чаши чай на ден. Изследванията показват, че билковите чайове имат много добър ефект срещу бактерията ешерихия коли, която е най-честият причинител на инфекции на пикочните пътища.

6. Пийте отвара или сок от боровинки.

Червените боровинки имат силно диуретично свойство, което помага за изчистване на бактериите, причиняващи уринарни инфекции. По тази причина обичайното лечение на инфекции на пикочните пътища по лекарско предписание включва и сок/ чай от червени боровинки, както и хранителни добавки с тази съставка.

7. Взимайте витамин С.

Витамин С помага в превенцията на навлизане на бактерии и техния растеж. Той поддържа pH-то на урината по-киселинно, което намалява риска от инфекции.

Как да се предпазим от възпаление на пикочните пътища

Свързани статии

8. Добра сексуална хигиена.

Добре е да не заспивате след секс без да сте се измили. Така създавате допълнителни условия за растеж на бактерии. Също така е важно всичко, което използвате по време на секс, да е чисто.

9. Сваляйте мокрите дрехи и бельо.

Ако по някаква причина бельото ви е мокро (изпотено или вследствие на вагинално течение), сменяйте го на 4 часа. Ако сте на плажа, сменете бикините, когато излезете от водата. Мокрите дрехи и бельо повишават риска от инфекции на пикочните пътища.

10. Избягвайте ненужни инвазивни продукти.

Това се отнася за продукти, които се поставят във вагината, например тампони, менструални чашки, диафрагми, вагинални гъби, секс играчки. Всяко поставяне на подобен предмет във вагината носи риск от инфекция, освен ако не сте напълно сигурни в хигиената на продукта.

Коментирай