Здраве и красота

Как да се справите с мигрената, ако сте далече от вкъщи

Когато няма как да полегнете и да си починете, може да се окаже истинско предизвикателство

07.04.2019г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато ви връхлети мигренозен пристъп, може да ви се стори, че светът спира да се движи. Става ви зле, светлината ви дразни ужасно много, всички звуци ви се струват непоносими, а болката е толкова силна, че се чувствате сякаш този път няма да издържите.

Не сте сами. Много хора се борят с това страдание. Когато сте си вкъщи е по-лесно да затъмните прозорците, да останете на тишина, да легнете и да си починете, чакайки медикаментите да ви подействат.

6 странни неща, които могат да отключат мигрена

Когато обаче сте навън, на работа или имате неотложен ангажимент, а мигрената ви връхлети, е наистина трудно да се справите. Въпреки това не е невъзможно. Ето какво трябва да направите.

Оставете телефона си

Често когато се нуждаем от помощ грабваме телефона си и пишем или се обаждаме на близък човек за морална подкрепа. Не го правете. Светлината на екрана и малките букви влошават болката, защото ви карат да се вглеждате допълнително. Използвайте телефона си само в краен случай.

Вземете лекарствата си веднага

Приемът на предписаните ви за целта медикаменти трябва да се случи възможно най-скоро след появата на пристъпа. Те работят най-добре, ако бъдат приети в първите 40 минути след отключване на първото главоболие. След него може да последва вълна от атаки, които може да се влошат, ако не реагирате навреме.

Намерете тихо и спокойно място

Тъй като светлината и звуците утежняват пристъпите по време на мигрена и правят болката непоносима, усамотете се, за да можете да помогнете на нервната система да се отпусне.

Пийте течности

Добре хидратираното тяло се справя по-добре с атаките. Не е добре да пиете кафе или чай обаче, защото имат диуретични свойства и освен това действат възбуждащо на нервната система, въпреки че консумацията им не е забранена, но само в малки количества. За предпочитане е водата.

Използвайте успокояващи техники за отвличане на вниманието

Пуснете си тиха и успокояваща музика, за да се отпуснете. Съсредоточете се върху дишането, което помага за преодоляване на пристъпа и потиска болката.

Свързани статии

Придържайте се към рутината си

Всяка промяна в ежедневието може да направи живота на страдащите от мигрена истински ад. Ако ви се наложи пътуване със самолет или друго превозно средство, предполагащо промяна в атмосферното налягане, постарайте се да се върнете възможно най-бързо към рутината си, за да се предпазите от пристъп.

Внимавайте с алкохола. Избягвайте го преди да сте се настроили към часовата разлика, ако има такава. Не прекалявайте и с кофеина и енергийните напитки.

Винаги носете със себе си чантичка за спешни случаи

Домашен мехлем за облекчаване на главоболие и мигрена

В тази специална аптечка включете всичко необходимо за успокояване на мигренозните ви пристъпи в извъндомашни условия – слънчеви очила, етерични масла, изстудяващи компреси, тапи за уши, успокояващ балсам или мехлем, и разбира се медикаменти.

Коментирай