Здраве и красота

Колко опасен за здравето може да е гел дезинфектантът за ръце?

За какво трябва да внимаваме

29.06.2019г. / 06 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички знаем колко важно е да мием ръцете си често с антибактериален сапун, за да не се заразим с вирусна или бактериална инфекция. Когато нямаме тази възможност и сме някъде навън на помощ ни идват антибактериалните кърпички. С тях обаче също се появява проблем, защото невинаги има къде да ги изхвърлим вместо да ги носим със себе си. А пипайки ги след употребата им връщаме бактериите обратно по ръцете си.

Едно от най-удобните решения е гел-дезинфектантът. Той убива бактериите и изсъхва, изпарява се в рамките на няколко секунди, оставяйки ръцете чисти.

Уханен домашен дезинфектант за ръце с етерични масла

Кога обаче този гел се превръща в опасност за здравето?

Може би повечето хора си мислят, че дезинфектантите за ръце са еднакви, но не е така. Има някои важни неща, които трябва да вземете предвид преди да ползвате даден дезинфектант.

Първото и най-важно е продуктът да съдържа минимум 60% алкохол. Този тип гел-дезинфектанти са най-ефективни в борбата с микробите, тъй като базираните на алкохола продукти убиват почти 90% от патогените по кожата.

Небазираните на алкохол дезинфектанти, от друга страна, могат да се окажат не просто безполезни, а дори по-опасни, тъй като в много случаи съдържат съставката триклозан, която играе роля на синтетичен дезинфектант.

Свързани статии

Изследванията показват, че триклозанът повишава риска от ендокринни проблеми, риска от рак и също така създава условия за развитие на резистентност на самите бактерии към дезинфекциращите продукти.

10 употреби на кислородната вода

Според Американската агенция по храните и лекарствата, високите дози триклозан, приемани чрез многократно ежедневно потребление на гел-дезинфектанти, повишава нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Това прави патогените резистентни към антибиотици, смятат учените.

Ето защо е от особено значение винаги, когато имате възможност, да използвате вода и сапун за дезинфекция на ръцете вместо алтернативни продукти. Ако все пак ги използвате, четете внимателно етикетите.

Коментирай