Здраве и красота

Какво не е добре да почиствате с антибактериални кърпички?

За да запазите дома си чист и дезинфекциран

13.05.2019г. / 12 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Антибактериалните мокри кърпички са добър помощник, когато сме навън и нямаме подръка топла вода и сапун, с които да дезинфекцираме ръцете си от бактерии и вируси. Почистването на предмети и пособия вкъщи с мокри кърпички обаче невинаги е добра идея. Вижте защо.

Не почиствайте детски играчки

Детето ви се разболява често. Антибиотиците не помагат за овладяване и бързо преодоляване на инфекцията. В много случаи именно в това е проблемът – неправилното и прекалено използване на антибиотични препарати. Като допълнителен излишък се явяват и антибактериалните кърпички, които убиват както вредните, така и полезните бактерии по детските ръчички след игра с дезинфекцираните играчки.

Повърхности, които да почистите с лимон

Избягвайте почистването на предметите, с които детето си играе, с антибактериални кърпички. Достатъчни са водата и сапунът.

Всичко, което абсорбира влага

Безсмислено е да хабите сили и енергия в почистване на меки и пухкави тъкани с антибактериални кърпички. Килими, мокети, дамаски са само част от повърхностите, при които няма нужда да употребявате кърпички. За да подействат антибактериалните субстанции при прилагане са нужни 2-3 минути. При пухкавите и меки повърхности е необходимо доста повече време, което намалява желаните резултати.

Кухненски плотове

Ако мислите, че избърсването на плота с кърпичка след рязане на пиле например е достатъчно, за да убие бактериите, грешите. Кухненските плотове са благоприятно място за развитие на различни микроорганизми, особено при контакт със сурови продукти и меса. Почиствайте по-старателно, защото антибактериалните кърпички съвсем не са достатъчни.

Свързани статии

В банята

За да убиете бактериите в банята са ви нужни малко повече минути и по-агресивен дезинфекциращ препарат. Кърпичките не са достатъчни, защото влагата в банята и честото мокрене на повърхностите подобряват многократно условията за размножаване на болестотворни микроорганизми.

Как да дезинфекцираме дъската за рязане?

Дървени повърхности и мебели

Химикалите в антибактериалните кърпички увреждат дървото, отнемат от неговия блясък и живина. Използвайте само специално предназначени за дърво препарати, които почистват, дезинфекцират и едновременно предпазват дървените повърхности.

За повърхности в кухнята

Искате да почистите нещо набързо в кухнята – хладилника, плотовете за готвене, мивката или масата? Не посягайте към мокрите кърпички, защото те изглеждат като лесен вариант, но не са достатъчни. Освен това една от най-често срещаните грешки е избърсването на повече от една повърхност, само защото кърпичката на пръв поглед изглежда не толкова мръсна и все още не е изгубила влагата си. Така пренасяте замърсявания от една повърхност върху друга и правите кухнята всъщност по-мръсна.

Коментирай