Здраве и красота

Гуава и ползите й за здравето

Съдържа повече витамини от цитрусите

14.07.2019г. / 10 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Гуава е много вкусен и невероятно полезен тропически плод. Пълна е с витамини в големи количества и дори може да пребори портокалите и лимоните в това състезание. 

Плодовете на гуавата съдържат ядливи семена, които не е нужно да отстранявате при консумация, защото в тях се съдържат също много ценни фибри, антиоксиданти, мононенаситени мазнини. 

Черимоя – екзотичен плод с много ползи за здравето>>>

Съществуват различни видове плод гуава – бели, жълти, розови и червени. От векове този плод е известен със своите не само вкусови, но и здравословни качества. Разнообразието от витамини и хранителни вещества в гуава помага за подобряване на здравословното състояние на организма. 

В гуавата се съдържат значително по-големи количества витамин С, отколкото в портокалите (4 пъти повече), както и повече витамин А, отколкото в лимоните (цели 10 пъти повече!).

Тези два витамина са мощни антиоксиданти по своето същество, което прави гуава много добър приятел на човека в превенцията на раковите заболявания. 

В гуавата се съдържат още незаменимите магнезий, калий, фолиева киселина, желязо, витамини В2, К и Е, калций, мед, манган, фосфор, растителни протеини. В нея се съдържа цели 70% повече фибри от количеството, намиращо се в портокалите. 

Кои са основните здравословни ползи от гуава?

Имунна система 

Витамин С се бори с микроорганизмите, бактериите и вирусите, които ежедневно атакуват организма. Той укрепва имунната система и предпазва клетките от увреждания. 

Холестерол 

Витамин С играе съществена роля в усвояването на витамин Е. Той от своя страна спомага за правилното разграждане на холестерола и предотвратява слепването му в плаки, запушващи съдовете. Освен това гуава има свойството да повишава и добрия холестерол. 

Що е личи и какви са ползите му за здравето?>>>

Анемия 

Този тропически плод е особено полезен в контрола и овладяването на анемията, тъй като е много богат източник на желязо. Високите количества витамин С също повишават усвояемостта на желязото. 

Храносмилане 

Гуава допринася за подобряване на храносмилането благодарение на огромните количества фибри в състава ѝ. Тя облекчава състояния като раздразнено дебело черво, запек, диария, подуване, газове. 

Свързани статии

Сърдечносъдова система 

Съдържанието на калий в гуава помага за контрола на кръвното налягане и работата на сърцето и кръвоносните съдове. 

Дуриан – странен плод с много ползи за здравето>>>

Кожа 

Комбинацията между витамин С и А стимулира синтеза на колаген, бори се със свободните радикали, стареенето и възпаленията в кожата. Този плод я прави млада, жизнена и еластична. 

Зрение 

Гуавата подобрява здравето на очите и предотвратява появата на катаракта, дегенерации на ретината, сухота в очите, сълзене и инфекции. 

Драконов плод – чудо от природата>>>

Здрави кости 

Калцият, магнезият, натрият и фосфорът са много важни за здравината и плътността на костите. Те се съдържат в тропическия плод и заради това е добре да похапваме от него по-често.

Коментирай