Здраве и красота

Най-добрите етерични масла за здрави венци и зъби

За добра устна хигиена

04.07.2019г. / 12 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Известни със своите терапевтични ползи, етеричните масла са все по-често използвани за облекчаване на редица неразположения. Освен в козметиката и ароматерапията, те имат приложение и в подобряване на оралното здраве. Кои са едни от най-добрите масла за вашите зъби и венци, вижте в следващите редове.

Етерично масло от канела

Ароматното масло има противогъбични и антибактериални свойства. Според проучвания на новозеландски специалисти, канеленото етерично масло има мощна антимикробна активност срещу бактериите, причинители на кариеси и заболявания на венците.

Лесни трикове за избелване на зъбите вкъщи (галерия)

Масло от мента

Етеричното масло от мента е едно от най-ефективните за елиминирането на анаеробните бактерии, които се развиват в среда с по-малко кислород, като устната кухина. Тези бактерии могат да причинят заболяване на венците. Освен това ментата действа освежаващо на дъха, охлаждащо и може да намали болката във венците.

Етерично масло от риган

Риганът е една от най-често ползваните подправки в кулинарията. Той е естествен антиоксидант, имащ противовъзпалителни свойства, които спомагат за намаляване на бактериалните и гъбични инфекции. Маслото от риган стимулира имунитета и може да се ползва с кокосово масло за жабурене.

4 грижи, с които да поддържате зъбите си бели

Етерично масло от смирна

Много добър антисептик, който има благоприятен ефект върху язви в устата. Маслото може да помогне и за заздравяване на тъканите на венците и поддържане на доброто кръвообращение към тъканта.

Свързани статии

Етерично масло от карамфил

Това масло се използва в традиционната китайска медицина от стотици години за облекчаване на зъбобол. Според клинични изследвания, карамфилът инхибира много патогенни бактерии, тъй като има бактерицидни свойства. Маслото от карамфил може да помогне за подобряване на дъха, заздравяване на венците, както и в борбата с инфекциите в устната кухина и гърлото.

Масло от мащерка

Мащерката принадлежи към семейството на ментата и е чудесна за поддържане на добро орално здраве и свежест. Маслото от нея съдържа естествени биохимикали, които помагат да се намали рискът от кариеси, гингивит и общи орални инфекции.

Коментирай