Здраве и красота

Как да направите диетата си по-здравословна

За повече здраве

17.08.2019г. / 05 57ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

В желанието си да се разделим с излишните килограми се доверяваме на познати диети или следваме свой собствен план. Доколко една диета ще е ефективна, зависи от редица фактори. Но не по-малко важно е тя да бъде и здравословна. Хранене в по-малки чинии, пиене на зелен чай, консумация на полезни мазнини, приготвяне на храната у дома, са само част от малките стъпки, с които може да направите отслабването здравословно.

Какво още може да направите, за да бъдете в добра форма и здраве?

1. Хранете се бавно и сдъвквайте храната старателно. Така ще намалите риска от приема на повече калории.

2. Изберете пълнозърнест хляб, вместо рафиниран. За разлика от рафинираните зърна, които могат да доведат до редица здравословни проблеми, пълнозърнестите намаляват риска от диабет тип 2, сърдечни проблеми и затлъстяване.

3. Не пропускайте натуралното кисело мляко. То ще ви осигури важни протеини, които ще ви помогнат да имате повече енергия и ситост.

Храни, от които сутрин сме подпухнали

4. Не пазарувайте без списък. Много важна стратегия, когато се опитвате да отслабнете. Предварително си съставете списък на покупките и не отивайте до магазина гладни. Така рискувате по-малко да се изкушите и да си купите не толкова здравословни храни.

5. Хапвайте яйца. Те са здравословни, вкусни и са подходящи за консумация по всяко време, особено на закуска. Осигуряват ни протеини, ситост, енергия, спомагат за възстановяването на мускулите след спорт.

Как се променят калориите при готвене на някои храни

6. Увеличете приема на протеини. Според проучвания, хората, които приемат от 15% до 30% повече протеини дневно, консумират по-малко калории на ден, без активно ограничаване на приема им. Протеините са важни за мускулната маса, за подобряването на метаболизма и изгарянето на излишните мазнини. Полезни източници на протеини освен яйцата са немазни меса, ядки, боб, фъстъчено масло.

Храни за вечеря, подходящи за отслабване

7. Печете, гриловайте, варете и задушавайте храната си, вместо да я пържите.

8. Не забравяйте да си набавите омега-3 и витамин D. Според някои проучвания дефицитът на витамин D се свързва със затлъстяване. Той е много важен за здравето на костите и имунната система. Може да си го набавите чрез консумацията на гъби, морски дарове, млечни продукти. От друга страна, омега-3 мастните киселини спомагат за намаляване възпаленията в организма, поддържат здравето на сърцето и мозъка. Омега-3 се съдържат в рибата, боба, орехите, яйцата и други.

9. Обичате картофи? Тогава заменете пържените с печени, варени. Така ще намалите приема на калории, защото всяка добавка към тях като сосове, сирена, кашкавали, мазнини, увеличава калорийния прием. Внимавайте и с количеството картофи, което консумирате, ако искате да свалите тегло.

Свързани статии

10. Заменете белия ориз с кафяв, черен, червен.

11. Приемайте плодовете в свеж вид, а не като фрешове. Плодовете са полезни. Те ни осигуряват вода, фибри, витамини и антиоксиданти. Тъй като те съдържат фибри и растителни съединения, захарите им обикновено се усвояват много бавно и не причиняват големи покачвания в нивата на кръвната захар. Но това не е така, когато ги приготвим под формата на фреш, където концентрацията на захари е много по-голяма за сметка на фибрите.

12. Намалете до минимум консумацията на захар, сол, изкуствени подсладители.

Коментирай