Здраве и красота

Защо никога да не използвате пластмасова бутилка повторно?

Това е още по-опасно за здравето

18.08.2019г. / 12 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Употребата на пластмаса в живота, бита и промишлеността ни е доказано вредна за здравето и околната среда. Ето защо много хора се опитват да използват многократно пластмасови опаковки, за да намалят изхвърлянето на вредните синтетични материали и да помогнат доколкото е възможно на природата.

По тази причина много от нас използват пластмасовите бутилки за вода повторно, като си наливат чешмяна вода в тях повече от един път. Това се оказва още по-вредно за здравето от самата първоначална употреба на пластмасовата бутилка. Защо?

Кои са най-вредните пластмаси в бита ни?>>>

Много пластмасови бутилки за минерална и изворна вода съдържат ксеноестрогени, сред които опасните за здравето бисфенол А и полихлорирани бифенили. Тези и още подобни химикали се използват в промишлеността и са предназначени само за еднократна употреба. Това не е случайно, защото тези пластмаси са много тънки и лесно нараними. Дори най-малката драскотина или нагряване може да провокира още по-голямо отделяне на химикалите от пластмасата във водата. Освен това е възможно да се създадат условия и за свръхрастеж на опасни бактерии.

Употребата, както и повторното използване на пластмаси, съдържащи имитиращи естрогена материали, като ксеноестрогените, насищат водата и продуктите с микрочастици и могат да причинят хормонален дисбаланс, алергии, рак, хронични заболявания от различно естество.

Пластмаси в бита, от които можете да се откажете без проблем>>>

Друг често употребяван в индустрията химикал в пластмасовите бутилки за еднократна употреба е полиетилен терефталат, който се счита за безопасен при еднократното му използване, но не и при следваща употреба, особено при надраскване или нагряване на водата в шишето.

Свързани статии

Помислете и за още един фактор – устните и пръстите ви докосват шишето, като по този начин пренасяте в него още бактерии. Те се разрастват и при повторна употреба атакуват организма ви отново и с още по-голяма сила.

Как да намалим употребата на пластмаси в бита?>>>

За да запазите здравето си е необходимо да преосмислите употребата си на пластмасови бутилки и опаковки. За предпочитане е употребата на стъкло. Ако използвате пластмасови бутилки, не ги употребявайте втори път. За да помогнете на околната среда, просто рециклирайте бутилките на правилното място за целта. Всеки пластмасов продукт има специални обозначения за рециклиране. Възползвайте се от тях и ги изхвърляйте на точното за целта място, където ще бъдат правилно и безопасно рециклирани.

Коментирай