Здраве и красота

5 промени в тялото, подсказващи за здравословни проблеми

Не ги игнорирайте

24.09.2019г. / 15 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тялото е уникална система, която винаги дава сигнал, когато нещо не е наред с него. Така например, ако ни боли глава, ще помислим на какво се дължи главоболието ни. Дали е стрес, може би сме препили предната вечер, гладни сме, а вероятно месечният ни цикъл наближава. Важно е да му обръщаме достатъчно внимание и ако косата ни пада повече от обикновено и продължително време, да се консултираме със специалист.

Вижте още 5 симптома, които подсказват, че може да страдате от здравословен проблем.

Език, чиито ръбчета са като накъдрени, разръфани

Ако краищата на езика ви напомнят за къдрава коричка на пай, това може да се дължи освен на травма, но и на дехидратация. Обърнете внимание дали състоянието на езика не е съпроводено с други неразположения като болки, спазми, косопад, ниско кръвно налягане и лесно образуване на синини. Това може да е признак на нарушение на щитовидната жлеза.

Начини да забавим процесите на стареене на кожата

Черни линии по ноктите

Ноктите могат да покажат много за нашето здраве. Някои хора са с по-плътни нокти, докато при други са тънки.

Важно е да следим за промени в тяхната структура, цвят. Ако забележите тъмни вертикални линии, те може да са признак на меланом. Помислете дали не сте ударили някъде нокътя си. Ако тъмната линия не мине след седмици, потърсете съвет от специалист.

Как да свалим кръвното без медикаменти?

Потъмняване на кожата

Друг признак, че е време да обърнете по-сериозно внимание на здравето си е леко подутата кожа, която на допир се усеща като кадифе и имаща кафяви или жълти петна. Обикновено тези промени настъпват в областта на шията, на сгъвки като около седалището, мишниците. Това може да е признак на инсулинова резистентност.

Свързани статии

Поява на пъпки по челюстната линия около брадичката, шията

Кожата ни синтезира естествени масла, благодарение на които тя е в добро състояние. За жалост, ако тя отделя повече себум, порите се запушват, образуват се пъпки.

Появата им в областта на челюстта и шията може да е признак на хормонален дисбаланс. Може да се касае за високи нива на мъжкия хормон тестостерон.

Оредяващи вежди

С напредване на възрастта косата естествено изтънява. Но когато веждите загубят своята плътност, това може да е признак на хипотиреоидизъм или забавена функция на щитовидната жлеза, което да предизвиква изтъняване на космите по тялото. Когато се наблюдава дисбаланс в хормоните, той засяга развиващите се нови косми.

Коментирай