Здраве и красота

Какво да хапнете преди лягане, за да отслабнете?

Тези храни ускоряват метаболизма, докато спите

26.09.2019г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички знаем, че не трябва да ядем късно вечер, защото този навик носи допълнителни сантиметри към талията. Това се отнася най-вече до калоричните, сладки или пържени храни, които са неподходящи за консумация през която и да е част от денонощието, но преди лягане са особено забранени. Това обаче не означава, че трябва да си лягаме гладни. Този навик е дори още по-вреден.

Кои трикове за отслабване работят и кои – не?

Оказва се, че ако хапнем някои определени храни богати на протеини преди лягане, това ще ускори метаболизма ни през нощта и ще ни помогне да изгорим повече калории, докато си спим сладко.

Една такава храна е изварата, например. По-добре хапнете 30 г от нея, за да си доставите чист протеин в големи количества, отколкото да си лягате гладни. Заспиването на празен стомах предизвиква трансформацията на приетите по-рано през деня калории в мазнини, които тялото складира. Ще се предпазите от този процес, ако хапнете нещо полезно 30 минути преди лягане. Това показват данните от изследване, публикувано в British Journal of Nutrition през 2018 година.

Свързани статии

Ако не обичате извара, има още много варианти за това какво да сложите в устата си, за да успокоите къркоренето на червата и да заспите бързо.

10 прости правила за бързо отслабване

Сред подходящите за целта храни са пилешко печено без мазнина, печено телешко, тофу, варени яйца, шепа бадеми. Тези храни подобряват съня през нощта и ускоряват метаболизма, благодарение на високопротеиновия си състав.

Консумацията им половин час преди лягане намалява риска от складиране на мастна тъкан, подобрява нивата на холестерола и доставя ползи на тялото в посока редукция на теглото.

Коментирай