Здраве и красота

Как да се отървете от акнето по гърба

Упорито възпаление на кожата, която може да се подобри с тези съвети

01.10.2019г. / 10 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето е упорит кожен проблем, за който медицината все още не е сигурна каква е точната причина за появата му. Това кожно възпалително заболяване е с твърде сложен механизъм, който при различните хора се задейства и влошава при различни обстоятелства, външни и вътрешни.

Вредни навици, които водят до акне

Както акнето по лицето, така и това по тялото, в частност по гърба, може да е изключително упорито. За да повлияете положително на гнойните пъпки по гърба и да ги намалите, е необходимо да направите някои промени в начина си на живот, които ще помогнат.

Внимавайте с изпотяването

Изпотяването и задръжката на пот по гърба е една от причините за поява на акне в тази част на тялото. Носете дрехи от дишащи естествени материи, които да позволяват на потта да се абсорбира и да не се задържа върху кожата заедно с мъртвите клетки.

Хидратирайте внимателно

Не използвайте кремове и лосиони за овлажняване с тежки формули, които запушват порите и създават условия за поява на акне. Вместо това хидратирайте с продукти с лека и бързо абсорбираща текстура.

Сменяйте чаршафите през няколко дни

Чаршафите и калъфките се напояват с пот, паднали от кожата мъртви клетки, себум и други екскременти. Когато не сменяте спалното бельо достатъчно често, тези нечистотии се връщат върху кожата и ѝ влияят зле. Резултатът е възпаления, раздразнения, зачервявания, акне.

8 причини за акне при възрастни

Избягвайте материята спандекс

Ликра или еластан е търговското наименование на изкуствената материя спандекс, от която се правят много от облеклата за спорт, но и не само. Избягвайте я доколкото е възможно, защото тя причинява цялостна задръжка на потта върху кожата, което е предпоставка за възпаления.

Вана с английска или морска сол

Солите влияят добре на кожата и ѝ помагат да се възстанови от възпалителните процеси в нея. Английската сол намалява зачервяванията и помага за по-бързото заличаване на петната от акнето.

Ексфолирайте гърба

За да почистите добре кожата на лицето вероятно я ексфолирате поне веднъж седмично. Същото е нужно да правите и с кожата на гърба си, за да сте сигурни, че стимулирате процеса на обновяване на кожните клетки. За предпочитане е да използвате салицилова киселина, която има нежен ексфолиращ ефект.

Акне при възрастни – какви са решенията?

Третирайте с масло от чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво има много силни противовъзпалителни и антибактериални свойства, които оказват полезно влияние върху акнетичната кожа и я успокояват. Нанасяйте върху засегнатите места 2-3 пъти в седмицата вечер преди лягане.

Коментирай
Свободно време