Здраве и красота

10 зеленчука, богати на протеини, подходящи за отслабване

Винаги в добра форма

13.10.2019г. / 14 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се опитваме да отслабнем, знаем че консумацията на протеини е важна, за да се чувстваме сити, да имаме енергия за спорт и да горим излишните мазнини. Свързваме протеините само с животинските източници като яйца, месо, риба. Не бива да забравяме, че има и растителни, които е важно да добавим към диетата си. Те обогатяват менюто ни с хранителни елементи и помагат в отслабването.

Днес в рубриката ни „здраве и красота“ споделяме 10 растителни протеина за вашата диета.

Броколи

Ако спазвате диета, добавете към менюто си тези зеленчуци. Броколите спадат към групата на сложните въглехидрати. Те са богати на фибри, протеини и други детоксикиращи съединения. Поради високото си съдържание на вода, осигуряват и ситост, запълвайки стомаха.

Спанак

Спанакът е един от най-богатите на протеини зеленчук. В 100 г суров спанак се съдържат около 2,3 г протеини. За тези от вас, които тренират редовно (и не само), спанакът е подходящо допълнение към печеното парче месо. Той ще ви осигури енергия и необходими витамини и минерали.

7 здравословни ползи от рибеното масло

Грах

Зеленият грах е суперхрана, тъй като ни осигурява много антиоксиданти. Според проучвания, граховият протеин спомага за осигуряване на ситост и намаляване на апетита.

Сладки картофи

С тях може да замените обикновените, когато искате да отслабнете. Консумацията им в разумни количества може да подобри метаболизма ви.

8 полезни храни, от които се нуждае панкреасът

Карфиол

Карфиолът има малко калории за 100 г и около 2 г протеини. Също така има малко въглехидрати, което го прави подходящ за диетичните режими на хранене.

Тиква

Тиквата е плодов зеленчук. Консумацията ѝ ни осигурява фибри, протеини, витамини А, желязо, цинк, мед. С нея може да си приготвяте пюре, здравословни палачинки или да я хапвате печена. Тиквата засища, подобрява храносмилането и помага в отслабването.

Целина/селъри

Когато сте гладни между основните хранения, може да залъжете глада си със селъри. Целината е подходяща за супи, пюрета, ястия. Тя доказано намалява нивата на натрупаните мазнини в черния дроб, като има и способността да регулира метаболизма на липидите.

Свързани статии

Червено цвекло

Фибрите и протеините в цвеклото помагат за повишаване на ситостта и енергията. Редовната консумация на зеленчука намалява и риска от диабет.

Тиквички

Нискокалорични, богати на вода, витамини А, С, от групата В, калий и протеини. Консумацията им ще ви помогне да задържате по-малко излишни течности.

Бамя

Бамята е друг растителен източник на протеини, подходяща за вашата диета. Тя ще ви осигури и витамини К1, С, калий, фибри, фосфор, калций.

Коментирай