Здраве и красота

8 полезни храни, от които се нуждае панкреасът

Добавете ги към менюто си

01.10.2019г. / 09 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Панкреасът (задстомашната жлеза) е важен орган, който е част от храносмилателната ни система. Той спомага за синтеза на инсулин (и контрола на кръвната захар), храносмилателни ензими, подпомага храносмилането на въглехидрати, протеини и други.

За да поддържаме този орган в добро здраве и функция е важно да обърнем внимание на начина си на живот и хранене. Сред полезните храни, които е добре да добавим към менюто си са мед, червено грозде, спанак. От друга страна е важно да внимаваме с консумацията на алкохол, преработени и пакетирани храни и меса, сладкиши и други.

Вижте още няколко полезни храни, с които да се погрижите за задстомашната си жлеза.

Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци са изключително полезни, заради своите високи хранителни стойности. Добавете към менюто си броколи, брюкселско зеле, карфиол, зеле. Те са вкусни, но според специалисти, редовната им консумация може да намали риска от тумори на панкреаса.

Куркума

Куркумата е подправка, която действа като естествено противовъзпалително средство, което помага за намаляване на болката. Редовната ѝ консумация стимулира синтеза на инсулин от панкреаса, като по този начин регулира нивата на кръвната ни захар и предотвратява развитието на диабет. Може да добавяте куркума към вашите ястия или да си приготвяте златно мляко.

5 полезни салати, с които да контролирате кръвната захар

Лимон

Киселите храни като лимоните, подобряват синтеза на храносмилателни ензими в тялото ви, като по този начин поддържат панкреаса в добро здравословно състояние. Същият ефект може да се наблюдава и при редовна консумация на киви.

Риган

Чудесна билка, която използваме често в кулинарията. Защо да продължите да я добавяте към менюто си? Риганът има свойството да предпазва панкреаса от окислителните процеси в организма.

Глухарче

Свойствата на корена от глухарче са популярни при ракови заболявания. По отношение на панкреаса, се смята че чаят от глухарче може да атакува агресивните ракови клетки. Също така редовната консумация на чая се смята, че спомага за елиминиране на токсините от червата.

По една ябълка на ден – за здрави кости, отслабване и при астма

Чесън

Чесънът е суперхрана, една от най-полезните за здравето на панкреаса. Спомага за регулиране на високите нива на кръвната захар и синтеза на инсулин.

Свързани статии

Сладки картофи

Сладките картофи заедно с други оранжеви и жълти зеленчуци като моркови, царевица и тиква ни осигуряват важни хранителни вещества, които са полезни за панкреаса и могат да намалят риска от развитието на рак.

Кисело мляко с активни култури

Винаги избирайте натурално кисело мляко. То е богат източник на пробиотици. Те са полезни бактерии, които помагат за поддържане на имунната и храносмилателната система в добро състояние.

Коментирай