Здраве и красота

Витамини при хиперпигментация на кожата

Не бива да допускаме техния дефицит

11.10.2019г. / 13 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Всяка промяна в нейното състояние ни подсказва, че нещо се случва в организма ни. Така например появата на хиперпигментация може да се дължи на редица фактори, като бременност, напредване на възрастта, хормонални промени, заболявания и други.

Пигментните петна могат да се появят не само в областта на лицето, но и на места, на които има триене, като лакти, мишници, колена, в областта на седалището. Както знаем, за да бъдем в добро здраве, а и кожата ни да е красива и с равномерен тен, ние се нуждаем от някои важни витамини, вижте 3 от тях.

Витамин С

Това е един от най-важните витамини за здравето и красотата на кожата. Витамин С играе ключова роля за синтеза на колаген, който придава еластичност и гладкост на кожата ни. Също така, витаминът е силен антиоксидант и спомага за изсветляване на пигментните петна, като противодейства на ензима тирозиназа, който контролира пигмента меланин, придаващ по-тъмен цвят на кожата, когато се секретира в големи количества, в отговор на прекомерно излагане на слънчева светлина, например.

Как да се отървете от акнето по гърба

Витамин В12

Знаете ли, че дефицитът на фолиева киселина, но и на витамин В12, може да е причина за появата на нежеланите пигментни петна. Витамин В12 спомага за регулирането на синтеза на пигменти, намалявайки риска от хиперпигментация. Ето защо, ако искаме да имаме равномерен тен и красива кожа е важно да си осигуряваме достатъчно от витамина. Кои храни са богати на него, може да видите тук.

Свързани статии

Витамин А

Това е един от най-важните витамини за здравето на кожата. Едно от предимствата му е способността му да подобрява тена на кожата с пигментни петна. Витамин А се съдържа в някои кремове за постигане на равномерен тен на кожата. Разбира се, не бива да забравяме да консумираме повече храни богати на него. Ето няколко предложения.

Коментирай