Здраве и красота

5 знака, че не ви достига фолиева киселина

Страдате от храносмилателни проблеми

01.10.2019г. / 12 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-важните витамини, от които се нуждае нашето тяло е витамин В9, наричан още фолиева киселина. Той играе важна функция в редица процеси, като образуването на плацентата, изграждането на костния мозък на ембриона, усвояването на други витамини от група В и хранителни вещества и други. Дефицитът на фолиева киселина увеличава риска от намален апетит, афти, себорея, аборт, рак, сърдечносъдови заболявания и други.

Как може да разпознаете, че на организма ви не му достига от витамина? Вижте някои симптоми.

Когнитивни нарушения

Фолиевата киселина е от съществено значение за функцията на централната нервна система. Дефицитът на витамин В9 може да увеличи риска от депресия, да намали концентрацията, да запомняте по-трудно, да станете раздразнителни.

Как фолиевата киселина се грижи за кожата и косата

Поява на болки в тялото

Анемията може да настъпи не само при дефицит на витамин В12, но и при недостиг на фолиева киселина. Тогава мозъкът започва да получава по-малко кислород, което може да доведе до главоболие.

Но не само този важен орган може да изпита недостиг на кислород. Дефицитът на фолиева киселина може да причини и болки в други части на тялото, като краката и гърдите.

Бледа кожа

Хемоглобинът е белтък, който се намира в червените кръвни клетки. Неговата основна функция е да пренася кислород от белите дробове към останалите тъкани и органи в човешкото тяло. Когато не получаваме достатъчно витамин В9, организмът ни не синтезира достатъчно червени кръвни клетки (и хемоглобин), за да снабдява вътрешните органи с кислород. В резултат на това се появяват неразположения като мускулна слабост, умора, изтръпване на крайниците, кожата става по-бледа.

Свързани статии

Усещане за задух

Задухът е симптом, който никога не бива да бъде подминаван. Той може да подсказва за недостиг на кислород, поради липса на достатъчно кръвни клетки. В допълнение, към задуха може да се проявяват и други симптоми като ускорен пулс, замаяност.

Храносмилателни проблеми

Гадене, повръщане, коремна болка, диария след хранене, са само част от неразположенията, подсказващи за недостиг на фолиева киселина в организма.

Коментирай