Здраве и красота

Рецепти, богати на омега-3 мастни киселини

Едни от най-важните хранителни елементи

14.10.2019г. / 09 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вкусни рецепти с нахут

Ако не обичате да консумирате много месо или риба, веган сте или вегетарианец, може да си набавите важните мастни киселини и от растителни източници, като зеле, спанак, бобови растения. Нахутът като представител на семейство Бобови е чудесен за приготвяне на десерти, салати, супи, ястия. Той е богат на фибри, калий, протеини и витамин С и В6. Подобрява храносмилането, грижи се за здравето на сърцето, може да го включите и в диетата си. Какво може да си приготвите с него, вижте тук.

Пъстърва с печурки

Няма как да не ви предложим и рецепти с риба, тъй като е един от най-богатите източници на омега-3 мастни киселини. Рибата ни осигурява и витамини от групата В, витамин А, фосфор, калий, калций.

Запишете си рецептата:

Продукти:

  • 4 пъстърви;
  • 200 г пресни печурки;
  • половин пакетче краве масло;
  • 1 ч. ч. бяло вино;
  • магданоз;
  • черен пипер;
  • сол.

Измитите и отцедени риби се овкусяват със сол и черен пипер. Нареждат се в намазнена с масло тавичка. Около тях се слагат нарязаните гъби. Поръсват се с магданоз, добавя се виното и разтопеното, но не вряло масло. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 – 50 минути. Още рецепти с риба може да видите тук.

Салата с пилешко месо

Пилешкото е едно от най-често консумираните меса, което когато искаме да си набавим омега-3 мастни киселини, можем да редуваме и с пуешко. Салатите приготвени с него винаги са вкусни. Можем да ползваме гърди, месо от бутче.

Да го комбинираме с авокадо, нахут, киноа, свежи зеленчуци... Да си приготвим здравословна порция, която да е богата на важни хранителни елементи. Ако все още нямате любима рецепта за салата с пилешко, вижте няколко наши предложения.

Коментирай