Здраве и красота

Грешки във фитнеса, които мнозина допускат случайно

Къде грешим без да искаме?

22.10.2019г. / 10 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Посещенията във фитнеса обикновено имат една цел – да изглеждате добре независимо дали се касае до отслабване или оформяне на тялото. И в двата случая изваяната фигура е мечта, за която нямате търпение да стане реалност. Затова и често прибързвате без да си давате сметка. От стремеж към ускоряване на процесите и достигане до мечтаното тяло колкото се може по-скоро много от нас допускат грешки във фитнеса, които могат да им донесат травми или да имат обратния ефект.

Кои са най-често допусканите грешки във фитнеса?

Най-често срещаните митове за фитнеса

Бързате, правите упражненията прекалено усилено

Бързина не означава качество. Същото важи и за прекаленото усилие да изпълните дадено упражнение в много повторения до припадък. Това няма да ви помогне да отслабнете по-бързо, нито да постигнете желания релеф. Тъкмо обратното – възможно е да ви донесе травми, скъсване на мускулни влакна, възпаления. Просто изпълнявайте упражненията както треньорът ви е препоръчал. Това е достатъчно. С времето и упоритостта резултатите ще дойдат.

Препускате през упражнението вместо да се концентрирате върху изпълнението му

Друга популярна грешка е бързото изпълнение на упражненията без да се внимава за точността им. Когато искате да направите дадено упражнение просто за да го отметнете като преминато, това не ви носи ползи, защото вероятността да сте го изпълнили грешно, тоест неефективно, е голяма. Вместо да бързате и да отмятате упражнение след упражнение, постарайте се да се фокусирате върху правилното им изпълнение.

Почивате прекалено много

Взимането на дълги почивки между сериите упражнения предполага спад в сърдечния ритъм, което понижава успехите ви в изгарянето на калории. Поддържането на ускорен пулс за по-дълго време предполага изгаряне на повече мазнини и по-ефективно отслабване.

3 упражнения с фитнес топка за стегнат корем

Правите безброй коремни преси за оформяне на коремните мускули

Мит е, че с 500 коремни преси всеки ден ще изваете мускулите на корема. Те зависят предимно от диетата ви и склонността на тялото ви да трупа мазнини на определени места. Това не означава да не правите упражнения за корем, напротив. Просто ги правете разумно и не се престаравайте. Редувайте упражнения за горна и долна коремна част.

Правите кардио преди вдигане на тежести

Това е грешка, която отнема от силите ви, необходими за изпълнението на силовите упражнения след това. Кардио упражненията непосредствено преди упражненията с тежести или силови упражнения имат негативен ефект.

10 неща, които никога да не правите във фитнеса

Коментирай