Здраве и красота

5 причини за пърхот, различни от суха кожа

Какво предизвиква лющене на кожата на главата

22.10.2019г. / 12 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Според популярното схващане, пърхотът се причинява от сухота в скалпа, заради която кожата започва да се лющи. Някои хора са убедени, че шампоанът им пресушава кожата на главата и е в основата на появата на пърхот. В някои случаи това може да се твърди по отношение на някои съставки в шампоана, към които имате непоносимост. Но определено измиването с шампоан, който е подходящ за вашата кожа е добре за косата.

6 етерични масла, които лекуват пърхот

Кои всъщност могат да са причините за поява на пърхот, които нямат нищо общо със сухия скалп?

Не измивате добре косата с шампоан (или не изплаквате)

Последователите на теорията, че шампоанът е вреден за косата цялостно, може би няма да останат доволни, но шампоанът не вреди на косата. Ако го ползвате по-често от необходимото или в него има агресивни за вашата коса и кожа съставки, той може да причини дискомфорт и пърхот. Изключването на шампоана от рутината за измиване на косата и заместването му с алтернативни продукти може да има негативен ефект.

Шампоанът има свойството да отмива натрупалия се себум по скалпа, който блокира нормалните функции на кожата и причинява пърхот и раздразнение. Ако скалпът не се измива добре с шампоан (или не се изплаква добре), това е предпоставка за лющене на образувалите се люспи.

Чувствителни сте към собствената си микрофлора на скалпа

По кожата на главата ни живеят гъбични микроорганизми, които са естествена част от микрофлората на кожата. Когато по някаква причина те започнат да се размножават и да увеличават броя си, можем да почувстваме раздразнение, да се появи пърхот или по-сериозни кожни проблеми. Една от възможните причини за пърхота ви може да са именно гъбичките.

Аюрведа тайни за третиране на пърхот

Свързани статии

Повишени нива на стрес

Една от многото причини за пърхот е стресът. Той е в основата на различни заболявания и състояния, включително и при кожните проблеми на главата. Стресът се сблъсква с имунната система и причинява слабост в нейните механизми. Така тя не успява да овладее влиянието на гъбичките по кожата и те взимат превес. Резултатът е пърхот и сърбеж.

Не се храните здравословно

Здравето на кожата идва отвътре. За да е здрава, еластична и добре подхранена, кожата на главата се нуждае от омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, витамини А, С, В и Е, както и добро ниво на хидратация. В диетата ви трябва да се включват храни, богати на цинк, който е важен за кожата и витамин В12, който има доказан превантивен ефект срещу пърхота.

Маски, които помагат при пърхот

Прекалявате със стилизирането

Употребата на спрейове, гелове за коса, нагряващи уреди и бои уврежда кожата на главата, прави я уязвима и води до пърхот. Намалете употребата на стилизанти и продукти, увреждащи косата и скалпа до минимум.

Коментирай
Здраве и красота