Кожата, като всеки друг орган в човешкото тяло, се нуждае от нашите грижи през цялата година. В различните сезони, тя изисква специално внимание. През есента и зимата тя е изложена на резки температурни промени, студ, вятър. Това я прави изключително уязвима и ако не ѝ осигурим необходимите ѝ хранителни елементи, тя може да стане по-суха, вяла, да се появят екземи.

Витамин Е

Витамин Е е един от най-добрите витамини за грижа за кожата през есенно-зимния период. Освен чрез прием на добавки, консумация на храни, които са богати на него, той може да се прилага и локално върху кожата като част от грижите за красота. Този витамин е мощен антиоксидант и може да помогне за предпазването на кожата от по-нататъшни увреждания. Действа противовъзпалително, успокоява сърбежите, зачервяванията, намалява сухотата на кожата, предотвратява загубата на влага в нея.

Храни, които предизвикват подпухване на клепачите

Омега – 3

Ако през есента и зимата, кожата ви е по-суха и сърбяща, вероятно не ѝ осигурявате достатъчно омега-3 мастни киселини. Те са изключително важни за нейните здраве и красота, тъй като намаляват риска от възпаления. Храни богати на тези хранителни елементи са рибата, морски дарове, ленено семе, ядки и други.

Кои масла да ползвате за заздравяване на ноктите?

Витамин D

Още един важен витамин, от който кожата ни се нуждае през есента и зимата. Ниските нива на витамин D3 специално са свързани с по-ниските нива на влага в кожата, смятат някои специалисти.

Още по темата

Ето защо е важно да си осигурим достатъчни количества от витамина, добавяйки към менюто си храни богати на него (повече за тях вижте тук) или чрез прием на хранителни добавки обогатени с него.

Цинк

Цинкът не само повишава защитните сили на имунитета, но той влиза в състава на редица козметични продукти за облекчаване на кожа склонна към обриви, сухота, зачервявания. Може да си го набавите чрез консумацията на морски дарове, тиквени семки, нахут, телешки черен дроб и други.