Здраве и красота

5 здравословни причини да ползвате тиква за отслабване

Тя е подходяща храна след тренировка

05.12.2019г. / 17 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През есенно-зимните месеци, един от най-често консумираните плодови зеленчуци е тиквата. С нея обичаме да приготвяме сладкиши, супи, пюрета, здравословни закуски. Тиквата се комбинира чудесно и с други зеленчуци, меса. Освен за любимите ни ястия, тя е подходяща и когато искаме да свалим няколкото излишни сантиметри от талията с и. Ако все още не сте ползвали тиква за отслабване, вижте защо да го направите.

Има малко калории

В основата на това да сваляме излишни килограми е да имаме калориен дефицит, или казано накратко – трябва да изразходваме повече калории, отколкото приемаме. Тук тиквата е чудесно решение, защото в 100 грама печена или варена тиква, без добавени сол, мед, захар, има само 20 калории.

В зависимост от начина на приготвяне и комбиниране с други храни, тя е чудесна основа за вашата здравословна диета.

4 подправки за засилване на имунитета през есента и зимата

Високо съдържание на фибри

Когато искаме да отслабнем и да поддържаме оптимално телесно тегло, е много важно и храносмилането ни да е добро. Затова, храносмилателната ни система се нуждае всекидневно от фибри. Редовната консумация на тиква ни осигурява такива. В 100 грама от нея се съдържат около 1,10 г фибри, които ни помагат да се усещаме сити (помагат и при запек) и така да контролираме глада си.

Любимите храни на звездите, които ги поддържат във форма

Подходяща храна след тренировка

Знаем, че след спорт, тялото ни трябва да се възстанови не само с почивка, но и с хубава храна. Тиквата съдържа добри количества калий, който е важен за процеса на възстановяване, но също така и магнезий, витамини А и С, фосфор, калций, които също спомагат да бъдем в добра форма за следващата си тренировка.

За силен имунитет

През есенно-зимния период, организмът ни е изложен на вируси, инфекции, тялото ни работи на друг режим, когато става въпрос за изгаряне на калории. Ето защо трябва и много внимателно да избираме какви диетични режими на хранене следваме. Дефицитът на важни хранителни елементи, гладуването, може да намали защитните сили на тялото ни.

Свързани статии

От друга страна, консумацията на тиква ни помага да поддържаме добър имунитет, благодарение на витамин С и бета каротин, и ефективно да свалим излишните килограми.

За добро настроение и по-малко стрес

Когато спазваме диета, първите дни от следването на хранителния план са истинско предизвикателство. Хапвани се всичко, усещаме напрежение, понякога ни е трудно да поддържаме добро настроение. Още една причина да консумирате тиква за отслабване е, че тя съдържа триптофан. Това е аминокиселина, която се счита за естествен подобрител на настроението, който също се бори със стреса. Доброто настроение е от решаващо значение за отслабването.

Коментирай