Здраве и красота

Домашни начини за успокояване на болка в ушите

Натурални средства срещу възпалено ухо

24.01.2020г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Има множество състояния, които могат да засегнат ушите и да предизвикат болезнено възпаление. Най-често това са усложнения, причинени от вирусни и бактериални инфекции. В повечето случаи при възпаления в ушите болката е доста силна и може да повлияе негативно върху ежедневието ни и да ни извади от строя задълго.

3 вида домашни капки за възпалени уши

За щастие има някои домашни средства и методи, които могат да помогнат за успокояване на възпалението и болките в ушите. Те са добро допълнение към лечението, което ще ви предпише лекуващият ви лекар.

Топъл компрес

Топлината облекчава болката и ускорява процеса на преодоляване на възпалението в тялото. Загрейте памучна кърпа и я наложете върху болното ухо. Оставете я за поне 10-15 минути, за да подейства топлината. Чудесна работа вършат и електрическите възглавници, на които можете удобно да легнете и да оставите топлината да окаже благотворното си влияние. Ако нямате електрическа възглавница, можете в сух тиган да загреете морска сол, да я увиете в кърпа и да наложите върху болното ухо.

Бабини лекове при болки в ушите

Зехтин

Зехтинът е натурална мазнина, която може да се прилага вътрешно в ушния канал. Зехтинът подпомага облекчаването на болката и намалява повишената секреция на ушна кал при възпаления. Той има противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Масаж

Болката в ушите може да се успокои и чрез нежно масажиране на външната част на ухото. Започнете откъм задната му страна и преминете към ушната мида с леки масажни движения.

Защо клечките за уши са вредни?

Свързани статии

Джинджифил

Джинджифилът не може да се прилага вътрешно под формата на етерично масло или отвара, но пък приложен външно може да помогне за облекчаване на болката и възпалението. Коренът има мощни противовъзпалителни, антимикробни и антигъбични свойства. Изцедете сок от джинджифил, който да загреете или сварете отвара от корена. Напоете компрес с нея и наложете върху възпаленото ухо.

Ушната кал може да подскаже за здравословни проблеми

Чесън

Чесънът е известен със своите противовъзпалителни ефекти. Наричат го природен антибиотик заради антибиотичните и антимикробни активни вещества, които съдържа. Той облекчава болката и дискомфорта при възпаления. Накиснете пресовани скилидки чесън в малко сусамово олио или зехтин, леко загрян. Прецедете течността и капнете по няколко капки във всяко ухо.

За какво подсказва видът на ушната кал

Коментирай