Здраве и красота

Вирусолог: Коронавирусът се предава много лесно, навлиза в кръвта

Ключови остават дисциплината, личната хигиена и отговорност, както и проверената информация и съвети

10.03.2020г. / 10 28ч.
Аз жената
Вирусолог: Коронавирусът се предава много лесно, навлиза в кръвта

На фона на голям брой заразени с грип от тип Б и 4 случая на коронавирус – държавните разпоредби са в действие. В някои сфери като културата и спорта тепърва ще се усещат ограниченията, а в други като образованието нещата постепенно ще влизат в нормалния си ритъм.

В този момент ключови остават дисциплината, личната хигиена и отговорност, както и проверената информация и съвети.

Има някои интересни резултати, които са постигнали китайци и някои американски компании“, каза за „България сутрин“ вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

Как да се предпазим от новия коронавирус COVID-19?

Що се отнася до карантината – китайците показали чудеса, там пикът мина, кривата върви надолу, а първоизточникът са прилепи. Първоначално е бил установен вариант С, от който произлиза мутант Л – причинител на масовото заболяване. Тогава вирусът е станал човеколюбив.

„Много лесно се предава от човек на човек, този вирус показва рекорд. Личната защита и доброто измиване на ръцете са важни, масовите мероприятия е положително, че се отменят. Болните трябва да носят маски“, каза акад. Гълъбов за Bulgaria ON AIR.

Не можело да се каже няма ли да изчезне коронавирусът, много е вероятно да не се появи следващия сезон. Спорен е въпросът дали тези, които са го прекарали, имат имунитет, но би трябвало. Мъжете са 2/3 от боледуващите, има много въпроси без отговор.

Колко дълго трае ефектът от дезинфектанта за ръце?

„Този вирус навлиза дълбоко в алвеолите. За разлика от грипа, този вирус навлиза в кръвта“, допълни вирусологът.

Вижте повече във видеото.

Коментирай