Здраве и красота

Смути съставки за силна имунна система

Вкусни и полезни

31.03.2020г. / 12 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли да си приготвяте смути? Чудесна напитка, която ако приготвим със здравословни съставки, може да помогне на тялото ни да повиши своя имунитет. Кои съставки освен джинджифил, канела, горски плодове, мед, могат да засилят имунната ни система?

Бадеми

Знаем, че витамин С засилва имунитета, но витамин Е също е важен, за да бъде организмът ни устойчив. Тъй като е мастноразтворим, важно е да се консумира с мазнини, за да се усвои правилно от организма ни. Ето защо, когато добавяте бадеми към смутито си, добавете и мляко, авокадо, те са богати на мазнини.

Смути съставки, от които се отслабва

Къдраво зеле (кейл)

Къдравото зеле спада към тъмните листни зелени зеленчуци и ще ви осигури витамин А, ако по-често го добавяте към вашите смути рецепти. Зелето кейл се счита за един от най-здравословните зеленчуци за подсилване на имунитета. Освен на витамин А, то е богато и на витамини К, С, калций, омега-3. Редовната му консумация допринася за намаляване на възпалението в организма, детоксикирането, освен това има малко калории.

4 камъка за силен имунитет

Куркума

Куркумата е една от най-полезните за здравето подправки, която се използва в Индия от векове. Тя има силни антиоксидантни свойства и според редица проучвания, редовната ѝ консумация може да намали риска от развитието на рак.

Основната съставка в нея е куркуминът, който има мощни противовъзпалителни ефекти, укрепвайки организма срещу различни вируси, включително и грип.

Зелен чай

Зеленият чай е супер съставка за вашето смути за засилване на имунитета, тъй като съдържа високи количества флавоноиди и епигалокатехин галат, които са вид антиоксиданти. За тях е доказано, че подобряват имунния отговор на тялото. Чудесен за приготвяне на смути напитки е чай матча на прах. Повече за неговите ползи за здравето може да прочетете тук.

Свързани статии

Слънчогледови семки

Ако ги харесвате, добавете и от тях към вашето смути. Слънчогледовите семена са богати на важни хранителни елементи като фосфор, магнезий и витамини Е, В6. Тях спокойно може да замените със слънчогледов тахан, който също ще ви помогне да подсилите организма си и да добавите невероятен вкус към смутито.

Ето и една примерна рецепта за смути за силен имунитет:

В блендер смелете 1 узрял банан, 1 чаша пресен бейби спанак или зеле кейл, 1 малко парче обелен корен от джинджифил, канела на вкус, кардамон на вкус, 2 чаши неподсладено кокосово мляко.

Коментирай