Здраве и красота

Защо ядките са важни за имунната система?

Консумирайте ги редовно за силен имунитет

13.04.2020г. / 05 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ядките са изключително вкусни, но и много наситени с протеини, мазнини, витамини и антиоксиданти. Всички тези вещества играят важна роля за функциите на имунната система. Във време на извънредно положение заради пандемия от коронавирус силният имунитет е много важен за преодоляване на заразата и запазване на относително добро здраве, дори след инфекция с новия вирус.

Защо ядките са важни за имунната система, както и за цялостното здраве?

Ядките съдържат важни хранителни вещества, които участват пряко и косвено в процесите, от които зависи силният ни имунитет. Те са богати на протеини, мазнини, полезни въглехидрати, фибри, витамин Е, магнезий, фосфор, мед, манган, селен, като всички тези витамини и минерали са участници във функциите на имунната система.

Грешки, които отслабват имунната система

Съдържат големи количества антиоксиданти

Антиоксидантите в ядките неутрализират свободните радикали, които повишават риска от различни опасни заболявания, сред които сърдечносъдовите, диабета, имунните дефицити, свързани с хронични възпаления, увреждането на клетките и преждевременното стареене на организма.

Малки навици всеки ден, които повишават имунитета

Понижават холестерола и триглицеридите

Тъй като инфекцията с коронавирус, а и с други вируси и патогени, може да засегне най-силно хората страдащи от сърдечносъдови заболявания, важно е да поддържаме тази система здрава, за да може и имунитетът ни да е на ниво. Редовната консумация на ядки понижава нивата на холестерол и триглицериди, което спомага за по-нисък сърдечносъдов риск.

Домашни начини да подсилите имунната система

Свързани статии

Ядките потискат възпаленията

Възпаленията в тялото могат да възникнат по различни причини. Независимо дали са предизвикани от инфекция, бактерии, вируси, наранявания или някакви скрити хронични заболявания, имунната система реагира на тях, като ги атакува, опитвайки се да ги потисне. Това я отслабва и може да намали съпротивителните сили на организма срещу коронавирус или друг патоген, който ви атакува.

Съдържат огромно количество фибри

Ядките са богат източник на фибри, които са храната на полезните бактерии в червата. Червата от своя страна са част от имунната система. Някои процеси, свързани с функциите на имунната система са пряко свързани с червата или така нареченият лигавичен имунитет.

9 навика, вредящи на имунната система

За да бъде силен имунитетът ви е нужно да поддържате червата си в добро здраве. Това става като консумирате достатъчно фибри всеки ден. Голяма част от тях идват от ядките.

Коментирай
Свободно време