Знаете ли, че космените клетки са вторите най-бързо развиващи се клетки в тялото на човек? На главата си имаме около 120 000 косъма, които се нуждаят от всекидневна грижа, за да растат. Грижата за косата не се състои само в това да ѝ осигурим хубава козметика, да я разресваме редовно, да не я прегаряме с маши, преси, сешоари, да не я носим често оформена на опънати прически. Нашите хранителни навици също са грижа, тъй като с тях ние ѝ осигуряваме необходимите хранителни вещества.

Кои грешки в храненето могат да доведат до косопад?

Консумирате захар и захарни изделия

Рафинираната захар предизвиква редица възпаления в човешкото тяло, включително и влошено състояние на косата, кожата, ноктите. Редовната консумация на сладкиши, подсладени напитки, сосове и храни, в които има добавена захар, предизвикват повишаване нивата на кръвната захар и инсулина. Това може да доведе до повишаване на мъжките полови хормони, да повлияе негативно върху космените фоликули и да доведе до загуба на коса.

Маска срещу косопад и за сияен блясък

Намалена консумация на протеини

Основният градивен елемент на косата е протеинът, наречен кератин. Когато следваме диета например, която е с ниско съдържание на полезни протеини, това със сигурност ни излага на риск от косопад. Освен качествено месо, добавете и някои растителни източници на протеини като боб, леща, спанак, тофу.

10 натурални лека при косопад

Консумирате храни с висок гликемичен индекс

Към този списък не спадат само захарните изделия. Помислете колко често в менюто ви има макаронени изделия, бял хляб, нишестени храни и нишестени зеленчуци, пакетирани лакомства. Тяхната редовна консумация повишава нивата на кръвната захар и инсулина, забавя метаболизма и влошава състоянието на косата и кожата.

Още по темата

Дефицит на калций

Калцият е важен не само за състоянието на костите и зъбите ни, но и на косата. Неговият недостиг може да доведе до косопад, да направи ноктите ви по-чупливи. Консумирайте достатъчно храни богати на калций.

Дефицит на цинк и желязо

Други два важни минерала за здравето и красотата на косата са цинкът и желязото. Благодарение на тях, в тялото ни се образува кератин, който е необходим за силата и растежа на косата. В допълнение, ако страдате от дефицит на тези елементи, се повишава и рискът от по-чести настинки, анемия. Ето защо си осигурете в менюто достатъчно храни богати на цинк и желязо. Но не забравяйте и за витамин С, тъй като благодарение на него, желязото се усвоява по-добре от организма.