Здраве и красота

Грешки, които допускате в здравословната закуска

Избягвайте ги, за да направите първото хранене за деня още по-полезно

22.04.2020г. / 12 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя трябва да е питателна, полезна, да дава здравословен старт на деня и най-вече да осигурява необходимите хранителни вещества, от които организмът се нуждае.

Много хора правят грешката да не закусват. Пропускането на закуската е грешка, която може да причини редица здравословни проблеми в дългосрочен план. Други хора предпочитат да заложат на здравословната закуска, за да контролират теглото си, кръвната си захар, общото си здравословно състояние.

6 страхотни рецепти за закуска

Но и в здравословните закуски могат да се допускат грешки. Ето кои са те, за да ги избягвате.

Чакате твърде дълго до закуската

Ако изчаквате твърде дълго до закуската, организмът прегладнява. Дори да не чувствате глад, тялото има нужда от полезни хранителни вещества, за да поддържа метаболизма. Навременната закуска ще ви помогне да се предпазите и от резки прегладнявания и през остатъка от деня. Закусвайте не по-късно от час след ставането от сън.

Ядете на крак

Ако сте се запасили с протеинови барчета или такива с овесени ядки, които да ядете на крак напът за работа, трябва да знаете, че това е грешка. Хапването нещо набързо е хазартна игра с метаболизма, още повече, че в тези готови барчета има добавени захари, които предизвикват резки скокове в кръвната захар.

Най-добрите закуски, когато искате да отслабнете

Закусвате с бързоразтворими овесени ядки

Овесените ядки са много полезни, намаляват холестерола и доставят здравословни количества фибри. Те обаче изискват доста време, докато набъбнат и се разтворят. Затова бързоразтворимите им еквиваленти са примамлива алтернатива. В тези овесени ядки обаче също се съдържат добавени захари. Те са с по-ниско количество фибри и изискват по-малко енергия при храносмилане. Затова не са добър избор за здравословна закуска.

Винаги избирате обезмаслено мляко

Обезмасленото прясно или кисело мляко може да звучи като здравословна опция за закуска, но невинаги е. Въпреки че обезмасленото или нискомасленото мляко ви доставя по-малко калории, то ви лишава от жизненоважните протеини и мазнини, от които тялото се нуждае особено на закуска.

Полезни храни, подходящи за закуска

Избирате алтернативно мляко

Ако се придържате към веган възможностите за прясно мляко, като например бадемово мляко или соево мляко, трябва да знаете, че те също ви лишават от необходимите протеини и мазнини. Такива макроелементи също могат да бъдат доставени от алтернативните млека, но не със същите молекули и състав, каквито се намират в животинските продукти.

Използвате подсладено растително мляко

Ако мислите, че животинското мляко ви причинява здравословни проблеми и сте го премахнали от диетата си трябва да знаете, че растителните млека са добър вариант, но само ако не са подсладени.

Най-добрите енергийни закуски

Пиете кафе преди закуската

Кафето на гладно е опасно за стомаха. То е с висока киселинност и може да обостри различни стомашни проблеми, като гастрит, язва и рефлукс. Кофеинът на гладно предизвиква скок в хормоните на стреса адреналин и кортизол, които причиняват допълнителни здравословни проблеми и наднормено тегло.

5 идеи за здравословни закуски за работния ден

Коментирай