Здраве и красота

Грешки, които вероятно допускате при носенето на ръкавици

Повишават риска от заразяване с инфекции

30.04.2020г. / 09 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В условията на пандемия от коронавирус се налага всеки човек да използва лични предпазни средства, за да може да се ограничи разпространението на инфекцията. Ръкавиците за еднократна употреба са едни от тези средства, които е добре да ползваме, когато се налага да докосваме предмети и повърхности, предназначени за обществено ползване. След употребата ръкавиците се изхвърлят.

Как да носите предпазна маска без очилата ви да се запотяват?

Но какво може да се обърка? Какви грешки могат да се допуснат при употребата на такива ръкавици, които могат да поставят в риск здравето?

Нанасяте крем за ръце под ръкавиците

Ръцете ви са пресушени от постоянното измиване, кожата е раздразнена и опъната, затова се налага непрекъснато да я хидратирате. Кремът обаче не трябва да се носи под латексови и други видове синтетични ръкавици за еднократна употреба, защото техните материи не са дишащи. Това може да предизвика изпотяване на кожата и създаване на условия за инфекции. Освен това съставките в кремовете могат да нарушат целостта на материала на ръкавиците, което да ви изложи на опасност от микроби при допир с различни повърхности.

Признаци, че е време да смените маската за лице

Нанасяте дезинфектант върху ръкавиците

Дезинфектантите са предназначени само за употреба върху кожата, не и върху ръкавици. Алкохолът в тях, както и други съединения могат да увредят и разкъсат ръкавиците, което да доведе до повишен риск от заразяване при допир с инфектирани повърхности.

Използвате повторно ръкавиците

Ръкавиците за еднократна употреба са създадени именно за да не бъдат ползвани повторно. Измиването или изпирането им може и да ги почисти, но прави материала, от който са направени, податлив на увреждане, което може да ви изложи на риск.

Еднократните ръкавици – предпазват ли от заразяване с коронавирус?

Ако използвате ръкавиците повторно без да ги дезинфекцирате или измиете, това ви излага на още по-голям риск.

Ползвате същите ръкавици след като сте пазарували, докато шофирате към вкъщи

Целта на употребата на ръкавиците в магазина е да се предпазите от докосване на замърсени повърхности и предмети. Трябва да изхвърлите ръкавиците, ако влизате в автомобила си и докосвате волана и други повърхности вътре. Ако не го направите, обезсмисляте носенето на ръкавици.

Свързани статии

Докосвате телефона си с ръкавиците от магазина

Същото важи и за телефона ви – той е най-често докосваната вещ в съвременното ежедневие. Ако не изхвърляте мръсните ръкавици след използването им по време на пазаруване, носенето им няма никаква предпазна цел и се обезсмисля.

Защо честата употреба на дезинфектант за ръце е опасна?

Разопаковате пакет, а докосвате вътрешността му със същите ръкавици

Ако приемем, че опаковката е потенциално заразена с микроорганизми или вирусни частици, трябва да я докосваме с ръкавици. Ръкавиците обаче трябва да се изхвърлят веднага след отварянето на опаковката преди да сме докоснали съдържанието ѝ със същите замърсени ръкавици.

Коментирай
Свободно време