Здраве и красота

Полезни храни и напитки, които облекчават алергиите

Хапвайте топла супа

07.05.2020г. / 09 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свързваме пролетта и есента не само със сезонните промени, които са характерни, но и с алергиите, причинени от цъфтежа на някои растения. Разбира се, има редица алергени, които могат да доведат до появата на кашлица, хрема, сърбеж в носа и на очите, затруднено дишане.

Когато алергията ни напомня за себе си, е важно да не допринасяме за изострянето ѝ, особено чрез консумацията на някои храни, като мъхести плодове като киви, пържено, солено, алкохол. От друга страна, има и такива, които могат да ни помогнат да се почувстваме по-добре.

Риба

Според някои проучвания, омега-3 мастните киселини намаляват риска от развитие на алергии и намаляват симптомите им. Полезните, противовъзпалителни мастни киселини се съдържат в рибата, морските дарове (ленено семе, ядки, червено месо). Ето защо, ако нямате алергия към тези храни, добавете ги към менюто си. Омега-3 са много полезни и за здравето на сърцето, мозъка.

10 признака, че имате алергия

Ябълки

Ябълките съдържат мощна комбинация от съединения, които могат да помогнат за намаляването на неразположенията, свързани с алергии. Според WebMD, дневният прием на витамин С може да намали риска както от алергии, така и от астма.

Ябълките съдържат този витамин, но и антиоксидантът кверцетин, който се свързва с по-добрата функция на белите дробове.

15 от най-добрите храни за вяла кожа

Червено грозде

В ципата на червеното грозде се съдържа антиоксидантът ресвератрол, имащ противовъзпалително действие. Консумацията на червено грозде също може да помогне за намаляване на симптомите на алергия.

Кисело мляко и други източници на пробиотици

Наричат пробиотиците „добри“ бактерии и на етикетите на опаковките може да ги срещнете като лактобацили или бифидобактерии. Консумацията на пробиотични храни спомага за поддържане на микробиома в храносмилателния тракт, което има отношение към имунитета, доброто храносмилане, редуцирането на излишните килограми и намаляване симптомите на алергии. Добавете към менюто си храни като натурално кисело мляко, мисо, кефир, кисели краставички, кисело зеле.

Свързани статии

Топли течности

Някои алергии протичат с хрема, кашлица. Може да ги облекчите, консумирайки приятно топли напитки. Пригответе си вкусна супа или костен бульон, зелен чай. Чаят съдържа естествени антихистамини, които облекчават неразположенията. Тези напитки не само ще подобрят дишането ви, но и ще ви хидратират, което е важно за организма.

Уасаби

Обикновено го консумираме със суши. Силно пикантната паста, незабавно облекчава дишането през носа, когато е запушен в следствие на алергия.

 

Коментирай