10 храни под 10 калории, които да ядете за отслабване

Добавете ги към диетата си, защото от тях можете да си позволите по-големи количества

12.07.2020г. / 15 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нискокалоричната храна не означава ниска хранителна стойност. Ако се опитвате да отслабнете, вероятно се опитвате и да намалите порциите си до минимум, вследствие на което изпитвате мъчителен глад през целия ден, а вечер заспивате трудно. Това е нормално, защото тялото изпада в режим на съхранение на остатъчните му мазнини. Ако обаче наблегнете на храни с малко калории, ще можете да си позволите по-голямо количество от тях, което ще ви донесе усещане за ситост, както и множество хранителни вещества, които тези храни съдържат.

3 начина да приемате по-малко калории, но без да гладувате

Кои са десетте нискокалорични храни, които в една чаша съдържат само около 10 калории?

Спанак

Спанакът е невероятно полезен листен зеленчук. Богат е на желязо, антиоксиданти, фибри, магнезий. Всички те намаляват оксидативния стрес, доставят енергия и подобряват функциите на сърцето, кръвоносните съдове и нервната система. Спанакът съдържа много малко калории, което го прави чудесен за отслабвателна диета.

Трябва ли да броим калориите, за да отслабнем?

Гъби

Гъбите са питателни и засищащи, но съдържат малко калории. Те са чудесен заместител на месото. Богати са на протеини и фибри. Минералът мед в тях подобрява здравето на костите. Наличието на големи количества витамини от група В повишава енергията в тялото.

Къдраво зеле

Къдравото зеле (кейл) е много бедно на калории, но изключително богато на витамини С и К, калций и фибри. От него можете да си позволявате големи порции без да се страхувате за талията си.

Как се променят калориите при готвене на някои храни

Рукола

Леко горчивият вкус на руколата я прави невероятен партньор на редица рецепти за салати. Тя съдържа много малко калории. За сметка на това е богат източник на витамин К, калций, фолати, фибри и антиоксиданти.

Чесън

Чесънът е известен със своите антиоксидантни свойства, противовъзпалителни и антибактериални действия. Комбинацията от антиоксиданти и калий в чесъна играе съществена роля в контрола на кръвното налягане. Той е много беден на калории, което го прави идеален за диетата ви.

Храни с празни калории, от които се пълнее

Коментирай