Здраве и красота

Признаци, че се къпете погрешно и застрашавате здравето си

Кои грешки допускаме най-често под душа

16.07.2020г. / 13 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Взимането на душ или вана има голямо значение не само за това дали ще се изкъпем добре и ще премахнем мръсотията от тялото си, но и дали ще застрашим здравето на кожата и скалпа си. Кожните заболявания и раздразнения в много случаи са предизвикани от натрупвания вследствие на недобри практики при къпане. Грешките, които допускаме ежедневно, когато сме в банята, могат да застрашат здравето ни, да влошат състоянието на кожата, косата и ноктите.

Ползите за здравето от ледения душ

Кои са признаците, че се къпете погрешно?

Търкате скалпа си с нокти

Може да се чувствате освежени, когато масажирате скалпа си агресивно с нокти, но това носи колкото ползи, толкова и вреди. Ако използвате ноктите си при миене на косата, скалпът може да се издраска неволно, да се засегнат израстъци, образувания, бенки, скрити в косата, да се предизвика лющене, а раздразването на кожата може да доведе и до инфекции. Избягвайте агресивното масажиране на косата и скалпа.

Ползвате сапун без хидратиращи съставки

Когато избирате сапун, той задължително трябва да включва и хидратиращи съставки. При измиване с прекалено изсушаващи сапуни кожата губи своите естествени защити и става уязвима към кожни проблеми. Хидратирането започва още от банята и продължава след нея, за да предпазите кожата си.

Как си взимате душ? Това разкрива личността ви

Душът ви е прекалено горещ и твърде продължителен

Горещата вода уврежда кожата. А колкото по-дълго се къпете с гореща вода, толкова по-зле за кожата, косата, ноктите ви. Дългият горещ душ уврежда естествените масла в кожата и липидите ѝ, които помагат тя да се поддържа постоянно влажна и предпазена от външни фактори. Това я прави уязвима към бактерии, патогени, слънчеви лъчи, атмосферни условия, екземи.

Стресирани сте? Вземете леден душ!

Свързани статии

Ексфолирате агресивно

Дерматолозите са единодушни, че твърде агресивното ексфолиране на кожата, което се прави и твърде често, ѝ носи вреди. Скрабовете с едри частици, както и кисетата и твърдите гъби луфа могат да увредят кожата и да нарушат естествената ѝ бариерна функция.

Ползата от горещия душ

Самобръсначката ви има 5 ножчета

Съвременните самобръсначки, които предлагат гладко и бързо бръснене без оставащи следи често включват 5 остриета. Всъщност тези 5 ножчета могат сериозно да увредят кожата и подлежащите в нея космени фоликули, и да предизвикат сериозни болезнени възпаления. Обикновените самобръсначки с едно или две остриета са напълно достатъчни да получите добри резултати без да дразните кожата. И техниката на бръснене също е от значение. Наблегнете на нея. Започвайте отдолу нагоре. Не бързайте да бръснете директно на контра. Преди това преминете по посока на космите. Така няма да се порязвате.

Коментирай