Здраве и красота

Ползи за кожата и здравето от сухото четкане

Защо да го правите по-често

11.08.2020г. / 05 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сухото четкане е нещо, в което много звезди се кълнат в грижата си за кожата. Сухото четкане е метод от аюрведа и се използва от векове. Това е форма на ексфолиация, която включва единствено суха четка с не много груб косъм и сухата ви кожа. Основната цел на сухото четкане е премахване на мъртвите клетки от кожата, стимулиране на кръвообращението и подобряване на текстурата на кожата.

Упражняването на лек натиск при масажа с четката помага за дренажа на лимфата, което допринася за извеждането на токсините от тялото и има релаксиращ ефект.

Ако имате много чувствителна кожа ще е нужно да започнете да четкате с по-мека четка, за да не предизвикате раздразнения. Някои четки за тази цел са по-груби и могат да създадат неудобства. Основната техника, с която можете да регулирате степента на абразивност освен твърдостта на косъма, е силата на натиск при четкане и масажиране. Започнете леко, бавно, с кръгови движения, а не енергично и с движения напред-назад.

Започнете на гола, суха кожа. Четкането по този начин прави кожата и цялото тяло ппо-релаксирани преди душ или вана.

Не натискайте прекалено силно четката, когато правите масаж. Необходима е толкова сила, колкото косъмчетата на четката да докоснат кожата, но не да се смачкат и извият. Ако прилагате твърде голям натиск това ще се случи и ефектът няма да е такъв, какъвто трябва.

Можете да използвате повече сила на местата, на които има натрупване на повече целулит – по бедрата, седалището и на други индивидуални места, на които специфично се натрупва целулит при вас.

Свързани статии

Не забравяйте да облекчите натиска в зоните, в които кожата е по-тънка и нежна. Ако имате чувствителна кожа, винаги подхождайте много внимателно.

Винаги започвайте от долната част на крайника и движете постепенно нагоре. По този начин стимулирате кръвообращението, което е най-затруднено в долните части на краката и ръцете. Лимфният поток също. Масажирайте корема и гърба си внимателно, за да не предизвикате дразнене или дискомфорт.

Изплакнете с хладка вода след сухото четкане и нанесете хидратиращ лосион.

Коментирай
Свободно време