Здраве и красота

Какво се случва с краката, ако ходите боси вкъщи?

Как ходенето на босо може да навреди

31.08.2020г. / 15 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Някои хора погрешно смятат, че ходенето боси ги прави по-здрави, защото в стъпалата са концентрирани множество нервни окончания и масажирането им на бос крак подобрява здравословното състояние. Тези полезни въздействия обаче не са достатъчни, за да направят ходенето на бос крак вкъщи полезно. Всъщност, има някои неща, които се случват с краката и цялостното здраве, когато ходите боси и те не са особено полезни.

Грижа за краката през лятото

Опасно и вредно ли е ходенето боси вкъщи?

Доктор Мигел Куня, специалист по ортопедия, споделя мнението си пред сайта purewow.com. Според него ходенето на босо вкъщи, а и навън, уврежда стъпалата и прави краката по-уязвими на свличане на сводовете. С течение на хилядолетия човекът ползва обувки при ходене, които повдигат петата и осигуряват опора на сводовете на краката. Без обувки кракът става уязвим на механични увреждания, повишаване на стреса и напрежението в мускулите на крака при ходене на босо, които могат да създадат сериозни проблеми с течение на времето.

4 домашни ексфолианта на крака

Стъпалото трябва да е добре подсигурено. Неслучайно ортопедичните обувки, имащи за цел да коригират или предотвратят изменения в ходилата, водещи до проблеми, са с леко повдигната задна част. Спортните обувки също са на този принцип, като тяхната подметка е мека и пружинираща, така че да се отнеме част от тежестта, предизвикваща напрежение в краката.

Когато ходите боси, кракът поема цялата тежест на тялото без никакви допълнителни подпомагания от страна на удобната обувка.

Защо тичането край брега на морето е полезно?

Какво да носим вкъщи?

Важно е вкъщи да носим удобни чехли или пантофи с подходяща подметка, която да осигурява необходимата подпора и подкрепа на ходилата. По този начин ще намалите болките в краката, подуването, тежестта, дискомфорта, а дори и болките в кръста и гърба, които често се появяват заради изместването на центъра на тежестта при носене на неудобни обувки или ходене боси.

Коментирай