Здраве и красота

Скраб със захар за лице и тяло за копринена кожа

С полезни хидратиращи масла

24.08.2020г. / 13 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ексфолирането на кожата е важна стъпка в постигането на мекота, гладкост, стимулиране на естествените регенериращи процеси в кожните клетки. Ексфолирането става най-добре с помощта на природните съставки. Захарта е продукт, който всички имаме в дома си и който е невероятно подходящ за приготвянето на домашен скраб за ексфолиране на кожата на лицето и тялото.

Случаите, в които никога да не използвате ексфолиант за тяло

Какви са ползите от ексфолианта със захар?

Абразивните захарни гранули помагат за премахването на мъртвите клетки от кожата, натрупването на нечистотии и бактерии. Същевременно захарта има влагозадържащи свойства. Тя извлича влагата от околната среда. Ако се комбинира с подходящото хидратиращо масло захарта прави чудеса с кожата, като я подхранва и хидратира.

Рецепти за маски и скраб с кафе за перфектна кожа

В захарта се съдържа форма на гликоловата киселина, която помага за разрушаването на връзките между кожните клетки и мъртвите остатъци в кожата. Това спомага за прочистването, изсветляването и регенерирането на кожата.

Как да си направите ексфолиант със захар за лице и тяло?

Всичко, което ви трябва е захар, бяла, кафява, нерафинирана, каквато изберете, и подходящи подхранващи и хидратиращи масла.

Подхранващ скраб за сочни устни с мед

Съставки:

  • 1 чаша захар;
  • ½ чаша кокосово масло или зехтин;
  • Етерични масла по избор;
  • 1 купа за смесване;
  • 1 буркан за съхранение.

Поставете захарта и маслото/ зехтина в купата. Ако използвате кокосово масло, предварително трябва да го разтопите на водна баня и с него да залеете захарта. Добавете избраното от вас масло бавно върху захарта и разбърквайте, докато се получи гъста гранулирана смес. Добавете етеричните масла (по 3-4 капки). Прехвърлете ексфолианта в подходящ стъклен съд, буркан с плътно затварящ се капак.

Скраб за меки стъпала през лятото с цитруси, морска сол и мента

Използвайте ексфолианта след взимане на горещ душ, след като порите на кожата ви са се разширили и са готови за обработка. Втривайте по 1-2 супени лъжици от сместа в кожата с масажиращи движения в продължение на най-малко 5 минути. Изплакнете след употреба. Нанесете хидратиращ лосион.

Коментирай