Здраве и красота

Как да съживите увредената от слънцето коса след морето

След лятната почивка на морето косата често страда от UV-лъчите, солената вода и ежедневното миене

01.09.2020г. / 09 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Горещина, морска солена вода, силно слънце, ежедневно миене с шампоан – всичко това прави косата ви силно увредена и уязвима на плажа. След лятната ви почивка косата често е вяла и посърнала. Атмосферните условия и щурите преживявания на плажа влияят зле на косата, като я правят суха, начупена, с цъфтящи краища. 

Как да предотвратите загуба на коса?

Как да върнете свежестта, здравината и красотата на косата си след лятната почивка на плажа?

Подстрижете върховете 

Най-добрият начин да освежите косата и да я накарате да се съживи след екстремните летни условия е да отнемете малко от дължината ѝ. Подстрижете връхчетата и ще се убедите колко бързо косата ви ще започне да изглежда добре отново. 

Използвайте хидратиращ шампоан и балсам

Горещината и солената вода на плажа са изсмукали и последната капчица влага от косата ви. Това я прави суха, податлива на накъсване и падане. За да балансирате отново нивата на влага в косата и да я хидратирате добре, използвайте само хидратиращи продукти. 

5 лесни и бързи трика за красива коса

Прилагайте маски за овлажняване и ревитализиране

Уврежданията от солта, хлора в басейните, силните слънчеви лъчи и ежедневната употреба на измиващи средства по време на почивката ви на морето могат да бъдат премахнати с редовното прилагане на подхранващи, ревитализиращи и хидратиращи маски за коса с натурални съставки. Тук можете да намерите някои полезни рецепти за такива маски, с които да върнете красотата и блясъка на косата си. 

Избягвайте нагряващите уреди 

За да дадете време на косата си да се възстанови е нужно да ѝ дадете почивка от машите, пресите, сешоарите за коса. Оставете косъма да се съвземе от стреса през лятната почивка. Дайте време на косата да се възстанови. Нагряващите уреди извличат и малкото останала влага от косата, като я правят още по-суха и изтощена. 

6 грешки при миене на косата, които да избягвате

Спете на копринена калъфка за възглавница 

Памучните калъфки са прекрасни, защото абсорбират потта и влагата от скалпа. Но в този случай косата ви се нуждае от влагата си, затова е добре да спите върху копринена калъфка за известно време, докато косата ви се съвземе. Тя не абсорбира така интензивно, като памучната. 

Балансирайте скалпа 

Сухотата се отразява не само на косата, но и на скалпа. Изберете хидратиращи продукти за кожата на главата. Така ще намалите сърбежа и усещането за опънатост на скалпа. 

Коментирай