Здраве и красота

Защо диетичният сладолед не е добра идея за талията и здравето

Изкуствените подсладители и подобрители в него носят още повече вреди на организма

02.09.2020г. / 09 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сладоледът е едно от любимите лакомства на всички през лятото. Какво по-вкусно, сладко и разхлаждащо в лятната жега от сладолед с разнообразни вкусове. За онези обаче, които се опитват да се преборят с излишните килограми, сладоледът и всички подобни захарни изкушения, са забранени или силно ограничени. Затова уж на помощ идват сладоледите без захар, които дават лъжливо усещане за безопасност, както в диетичен, така и в здравословен план. 

Защо сладоледът без захар не е добра идея нито за теглото ви, нито за здравето ви?

Мнозина се подвеждат по изкушаващото предложение да заситят желанието си за сладолед, но без угризения заради по-малкото калории. 

Неща, които се случват в тялото, ако спрете изкуствените подсладители

Според диетолозите обаче, десертите с по-малко калории крият потенциални рискове за здравето. Те са рафинирани и с намалено количество мазнини и протеини. В тях захарите са заместени с подсладители, които са привлекателни за пазещите диета хора, но реално са дори по-вредни, защото предизвикват резки сокове в кръвната захар. 

За да наподобят вкуса и текстурата на стандартен сладолед, алтернативните сладоледи без захар и с намалено количество мазнини съдържат редица вредни вещества, като малтодекстроза, малтодекстрин, царевични сиропи, ксантанови смоли, гума гуар и много други. Всички те могат да причинят храносмилателни проблеми и дискомфорт. 

Какво точно причиняват на организма изкуствените подсладители?

Изкуствените подсладители в сладоледа без захар всъщност могат да ви накарат да напълнеете.

Сайтът Eating well предупреждава, че захарните алкохоли, използвани в сладоледите без захар, като например стевия и еритритол, са известни с това, че причиняват храносмилателни проблеми, когато се приемат в големи количества. Ето защо злоупотребата с подобни диетични десерти не е добра идея. 

Свързани статии

Когато наблягате на десерти „без захар“, вие излагате тялото си на продължителното въздействие на вредните подсладители. Те провокират повишена секреция на инсулин от панкреаса, тъй като изкуствените подсладители са между 400 и 800 пъти по-сладки от обикновената захар. По този начин се освобождават хормони на стреса и глада, които спомагат за складиране на мазнини вместо изразходването на приетите калории в енергия. 

Адвантам – новият заместител на аспартама

Изводът: наслаждавайте се на любимия си сладолед в малки умерени количества. Не се доверявайте на изкуствени заместители. Следвайте балансирана диета и се движете повече. Намалете порциите и подобрете вида и количеството на приетите калории. Това са все добри стратегии за балансиране на теглото и кръвната захар.  

Коментирай