Здраве и красота

5 храни за насърчаването на добрите бактерии в червата

Пробиотичните бактерии играят важна роля за целия организъм

14.09.2020г. / 11 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Полезните бактерии в червата ни са важни не само за обработката и усвояването на храната, но и за имунната система, отделянето на токсините от тялото, нормалната работа и функции на редица органи и системи в организма.

Бактериите в червата ни се нуждаят от постоянно подхранване, за да са многобройни и да функционират добре. Полезните бактерии играят важна роля за цялостното състояние на организма, затова е важно да се грижим за тях всеки ден, като им доставяме хранителните вещества, от които имат нужда. Затова е важно да се храните разнообразно всеки ден с храни, пълни със здравословни хранителни елементи.

5 заболявания, които имат връзка с червата

Въпреки че микробиомът на всеки е различен, всеки може да направи нещо добро за него, а именно да го подхранва с някои доказано полезни за бактериите в червата храни. Ето някои от най-здравословните сред тях.

Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, която стимулира растежа и благосъстоянието на дрождите и полезните бактерии в червата. Пробиотичните храни и тези, които съдържат ферментирали млечни култури са изключително полезни за червата. Киселото мляко, което имаме у нас е също толкова добър избор за подпомагане на полезните бактерии в чревната флора.

Бадеми

Бадемите са пълни с насърчаващи пробиотичните бактерии елементи. Те са чудесна закуска и добавка към всяко ястие. Богати са на фибри и минерали, както и мастни киселини, които подобряват състоянието на чревната флора.

Майчината чревна флора влияе на плода през бременността

Кисело зеле

Киселото зеле, киселите краставички и останалите натурални туршии с ферментирали зеленчуци са прекрасно средство да направите бактериите в червата си по-здрави и добре работещи. Те са много богати на фибри и ферменти, които подхранват дрождите и полезните микроорганизми в червата.

Свързани статии

Пълнозърнести храни и семена

Целите зърна и семена са с много високо съдържание на фибри и неразтворими въглехидрати. Те са полезен избор за микробиома в червата, тъй като балансират работата на тънките черва и правят извеждането на токсините от дебелото черво по-лесно. Срещат се в изобилие в пълнозърнестата пшеница, царевицата, кафявия ориз, овеса, овесените ядки, ечемика, киноата, спелтата, ръжта.

Пребиотични храни, които правят червата по-здрави

Банани

Бананите са много богати на полезни въглехидрати, които подхранват бактериите в червата. Те са с високо съдържание на фибри, което е изключително важно. Минералите в тях допринасят за допълнителното им подхранване.

Коментирай