Здраве и красота

Храни, които ви карат да изглеждате по-стари

Влошават състоянието на кожата и я състаряват

23.09.2020г. / 19 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Никой не иска да изглежда по-възрастен, особено ако това пречи на самочувствието му. За да поддържаме здравето на кожата ни добро е необходимо да се грижим за нея. А грижата започва отвътре. Храната, която приемаме оказва огромно влияние върху кожата. Тя може както да я направи по-здрава, млада и еластична, така и по-състарена, отколкото реално е възрастта ни.

Някои храни ни карат да изглеждаме състарени. За някои продукти даже вероятно не сте и подозирали, защото иначе се смятат за здравословни. Да видим кои са те.

Портокалов сок

Парадоксално е, защото портокаловият сок е изключително добър източник на витамин С, който е важен за синтеза на колаген, респективно важен за младостта на кожата. Да, обаче портокаловият сок е същевременно и един от най-богатите на захари сред плодовите сокове, което го прави враг на младата кожа.

Прясно мляко

Млякото е сочено за причинител на акне и възпаления в кожата. Въпреки че изследователите не са единодушни за механизмите, по които акнето се отключва и влошава, редица изследвания установяват, че прясното мляко оказва негативно влияние върху кожата. Изследване от 2015 година в списание The Journal of Nutrition показва, че жените, които се хранят редовно с мляко и млечни продукти имат влошено състояние на кожата, причинено от възпалителни процеси в нея.

Храни за здрава кожа, които трябва да консумирате сурови

Пилешки гърди на грил

Пилешките гърди печени на грил са известни, защото участват в много диети за отслабване. Пилешкото месо е по-бедно на мазнини, особено в тази си част. Печенето на месото е предпочитано от пърженето не само в диетичен, но и в здравословен план. Въпреки това пилето на грил съдържа вещества, наречени крайни продукти на глюкагона. Образуват се, когато храните са приготвени на висока температура, каквато е тази на скарата или грила. Тези вещества състаряват кожата и причиняват възпаления.

Препечено месо

Когато печете любимото си свинско или телешко, не трябва да допускате то да се овъгли. Дори частично овъглено в ъгълчетата, препеченото месо е канцерогенно и води до преждевременно състаряване на кожата. Според Националния здравен институт в САЩ овъгленото месо съдържа хетероциклични амини и полициклични ароматни въглеводороди, които се свързват с повишен риск от рак, възпаления, стареене и хронични заболявания.

Храни за комбинирана кожа, регулиращи омазняването

Растителни масла за готвене

Полиненаситените мастни киселини в растителните масла водят до ускоряване на стареенето и повишаване на възпалението в тъканите на тялото. Това оказва силно негативно влияние върху състоянието на кожата. Според Американската кардиологична асоциация полиненаситените мастни киселини са сред най-полезните избори, но не всеки учен е съгласен с това. През 2012 година в списание Journal of Nutrition and Metabolism учени публикуват изследване, което показва, че приемът на високи дози омега-6 мастни киселини води до хронично възпаление, сърдечносъдови заболявания, рак, стареене.

Коментирай