Здраве и красота

Храни за комбинирана кожа, регулиращи омазняването

За красива и здрава кожа

06.12.2019г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Има различни типове кожа – мазна, комбинирана, нормална, суха. Ако сте от дамите с по-мазна, знаете какво предизвикателство е тя и как постоянно се налага да попивате излишния себум, внимавайки да не развалите грима си. Този тип кожа изисква специални грижи, които започват от нашия начин на хранене. Тестените закуски, сладкишите, бургерите, колбасите, влошават състоянието на кожата. Но има храни като броколи, пълнозърнестите, кокосовата вода, суровите зеленчуци и плодове, които я правят по-красива и по-малко мазна. Кои други ще ви помогнат да разкриете красотата си?

5 здравословни причини да ползвате тиква за отслабване

Ядки

Ядките са чудесна храна за здравето и красотата на кожата. Те са богати на омега-3 мастни киселини, които спомагат за намаляване секрецията на себум. Включете в менюто си кашу, орехи, бадеми, сурови или печени, но без добавени сол и овкусители.

Цитрусови плодове

Портокали, лимони, грейпфрут, всички те съдържат големи количества витамин С, който е антиоксидант, както и детоксикиращи компоненти. Редовната им консумация не само спомага за синтеза на колаген, благодарение на витамин С, но може да намали излишния себум.

4 етерични масла, които да ползвате след 30

Авокадо

Ако все още не сте го добавили към ежедневното си хранене, направете го. Авокадото е чудесно както за консумация, така и за прилагане върху кожата. Хранителните елементи, които съдържа като витамини от група.

В, витамини А, Е, К1, калий, полезните мазнини, се грижат за здравето и красотата на кожата отвътре навън. Освен това авокадото действа като естествен овлажнител и регулира омазняването.

Леща и бобови култури

Чудесни за вашата диета и кожа. Боб, нахут, леща, грах, всички те ни осигуряват полезни хранителни вещества като магнезий, калций, желязо, витамин А, витамини от групата В, фибри. За да имаме красива кожа, която се омазнява по-малко и по-рядко ѝ излизат пъпчици, е важно менюто ни да включва храни, които са със среден и нисък гликемичен индекс, като бобовите. По този начин се контролират стойностите на кръвната захар, инсулина, а фитоестрогените в бобовите култури, спомагат за естествения контрол върху хормоните причиняващи акне.

4 хранителни елемента за кожата през есента и зимата

Риба

Рибата, подобно на ядките, съдържа омега-3 мастни киселини. Редовната консумация на тази суперхрана, спомага за намаляване на възпаленията в тялото и по този начин намалява отделянето на себум и появата на пъпки.

Тъмен шоколад

Ако ви се хапва шоколад, вместо млечен се поглезете с черен, с поне 70 % съдържание на какао. Консумацията му в умерени количества не предизвиква свръхсинтез на себум и образуване на акне. Освен това качественият тъмен шоколад ни осигурява важни антиоксиданти и магнезий.

Коментирай