Здраве и красота

10 есенни храни за здраве и имунитет

Какво да хапваме през сезона на грипа и настинките

20.09.2020г. / 12 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на есента е време да се погрижим за здравето и имунитета си. Суперхраните на есента могат да ни дадат повече витамини и минерали, повече антиоксиданти и важни хранителни вещества от които и да било продукти в този важен за здравето момент, в който трябва да подготвим организма си за зимните предизвикателства. Сезонните плодове и зеленчуци на есента са изключително полезни и могат да помогнат в подготовката на тялото за сезона на грипа и настинките.

Важни причини да ядете повече жълти плодове

Кои са есенните суперхрани за отлично здраве?

1. Ябълки

Ябълките са изключително полезни. Задължително е да се консумира минимум една ябълка всеки ден, защото този прекрасен плод е беден на захари и много богат на фибри и витамини. Ябълките съдържат здравословни флавоноиди, антиоксиданти и имат великолепен вкус.

2. Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е чудесен есенен зеленчук. Много е богато на витамин К, фолати и желязо. Брюкселското зеле е също така богато и на фибри, а е същевременно бедно на калории.

3. Пащърнак

Въпреки че не е особено популярен, пащърнакът заслужава специално внимание. Този есенен зеленчук е изключително полезен. Богат е на калий и много фибри. Подходящ е за ястия с ориз, картофи, пасирани сосове и супи.

Плодове, които подобряват метаболизма

4. Круши

Сладки и сочни, крушите са просто великолепни. Те са много наситени с фибри, витамин С, важен за имунитета през есента, както и мед.

5. Брюква

Брюквата е друг кореноплоден зеленчук с фантастични ползи за здравето през есента. Тя е източник на големи количества витамин С и фибри. Подходяща е за яхнии, печени ястия с месо и зеленчуци, супи, а може да се сервира и печена с мед и лимон.

Какво се случва в тялото, ако не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

Коментирай