Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

5 риска, на които подлагате организма си

24.11.2019г. / 05 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плодовете и зеленчуците може да не са ви любими и да не наблягате на тях в стандартния си начин на хранене, но те са жизненонеобходими. Ако не консумирате достатъчно от тяхното разнообразие, рискувате тялото ви да започне да проявява различни признаци на дефицити на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и всички онези полезни вещества, съдържащи се в плодовете и зеленчуците.

Какво се случва в тялото ви, когато не ядете достатъчно протеини?

Какво се случва в тялото, ако не ядете достатъчно плодове и зеленчуци?

Появяват се дефицити на витамини и минерали

Плодовете и зеленчуците съдържат важни за здравето хранителни вещества, каквито са витамините и минералите. Без тях редица функции и процеси в организма са немислими. Ако често пренебрегвате плодовете и зеленчуците, и те присъстват много рядко в менюто ви трябва да знаете, че за здравословно се счита консумирането на 3 порции зеленчуци и 1 порция плодове на ден. С плодовете не се прекалява заради богатото наличие на захари в тях.

Може да развиете храносмилателни проблеми

Без плодове и зеленчуци обработката на храната се затруднява. Възможно е да се появи постоянен запек, който да ви мъчи с дни. Има немалка вероятност да се появят хемороиди и дивертикулоза. Тези храносмилателни проблеми се дължат на бедната на фибри храна. Червата се нуждаят от фибрите, за да обработват приетата храна. Не ги лишавайте от тези вещества.

Какво се случва с тялото, ако ядете 1 чаша нахут всеки ден?

Рискът от рак се покачва

Според Американския институт за проучване на рака, няма конкретна храна, която да ви предпази от рак, но растителните храни определено повлияват положително този риск, като го понижават. Това свойство плодовете и зеленчуците дължат на антиоксидантите, витамините С и Е, бета-каротина, които всички вкупом се борят срещу свободните радикали и окислителните процеси в клетките.

Свързани статии

Може да напълнеете

Ако вместо на плодовете и зеленчуците наблягате на други храни, шансът диетата ви като цяло да е висококалорична е голям. Ето защо може да напълнявате без да го осъзнавате.

Какво се случва с тялото, когато не тренирате достатъчно?

Рискът от диабет се повишава

Напълняването се свързва с повишен риск от диабет. Освен това, ако не ядете достатъчно плодове и зеленчуци, организмът ви страда от дефицит на антиоксиданти, фибри, минерали, витамини, които намаляват опасността от възникване на метаболитен дисбаланс, а оттам и диабет.

Коментирай