Здраве и красота

8 храни за детоксикиране на черния дроб

Пълни с антиоксиданти, витамини, минерали и фибри

21.09.2020г. / 14 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да мислим как да опазим сърцето и мозъка си здрави с подходящите за тях храни. Често обаче забравяме за черния си дроб, а той е един от най-натоварените органи в тялото, който изпълнява стотици съществени функции. Черният дроб е отговорен за производството на жлъчка, белтъци, за разграждането на глюкозата в кръвта, за секрецията на ензими и за детоксикирането на организма.

За да работи добре черният ни дроб също се нуждае от детокс. За да успеете да подпомогнете функцията му е добре да се храните с продукти, които са доказано полезни за черния дроб и спомагат за детоксикирането му.

5 неща, с които вредим на черния си дроб

Грейпфрут

Грейпфрутът е любим на мнозина заради сладко-горчивия си вкус. Той е богат на огромно количество антиоксиданти, които предпазват черния дроб от увреждания и помагат за намаляване на възпалението в него.

Кафе

Кафето в умерени количества има редица ползи за здравето и черния дроб. То също е богато на антиоксиданти, които имат детоксикиращо действие.

Червени боровинки

Червените боровинки са едни от най-богатите на антиоксиданти плодове, които намаляват възпалението в черния дроб и могат да спомогнат за детоксикирането му, както и поддържането на функциите му в норма.

6 навика, които намаляват риска от проблеми с черния дроб

Зелени листни зеленчуци

Листните зеленчуци са първенци в класацията по полезни за черния дроб храни. Те са много богати на хлорофил, което ги прави способни да абсорбират токсините от черния дроб и кръвта. Те са полезни и в неутрализирането на тежки метали от черния дроб, които се натрупват в него.

Орехи

Орехите са богати на омега-3 мастни киселини, които потушават възпалението в черния дроб. Те спомагат и за понижаване на мазнините в него, като така допринасят за намаляване на стеатозата.

9 навика за здрав черен дроб

Чесън

Чесънът може да спомогне за активирането на чернодробните ензими, които допринасят за детоксикирането на черния дроб.

Лесни стъпки за ежедневна детоксикация на черния дроб

Червено цвекло

Цвеклото е полезно при омазнен черен дроб със затруднена функция. То помага за извеждането на мастните натрупвания и токсините.

Зеле

Зелето е богато на големи количества фибри, които спомагат за детокса на черния дроб. То стимулира перисталтиката на червата и секрецията на ензими от черния дроб, като по този начин подобрява храносмилането и премахването на токсините.

Косвени симптоми на увреждане на черния дроб

Коментирай