Здраве и красота

Липсата на слънце не влияе на настроението

Защо есенната и зимната липса на достатъчно слънчева светлина всъщност не предизвиква депресия?

05.10.2020г. / 05 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

С идването на есента светлината намалява. Греенето на слънцето става по-кратко и слабо, а честата поява на облаци допълнително оказва влияние върху осветеността през деня. Нормално е да тъгуваме по отминалото лято и да се чувстваме тъжни и депресирани с настъпване на хладната есен и с намаляване на светлината.

8 знака, че страдате от депресия без да го осъзнавате

Предишни проучвания са доказвали взаимовръзката между усещането за щастие, добро настроение и продължителната и ярка слънчева светлина. Ново нидерланско проучване обаче показва, че такава връзка не съществува.

Според холандските учени слънчевата светлина не прави хората по-щастливи и обратно – липсата на светлина през есента не ги прави по-нещастни и депресирани.

Физически симптоми на депресия

Учените са провели тест върху 5282 души, с който са установили, че по-малкото слънчева светлина през есента всъщност не оказва влияние върху настроението и усещането за щастие. Това е добра новина предвид факта, че хората се притесняват от есента и зимата, защото очакват да се чувстват зле.

В проучването учените твърдят, че откритията им не поддържат широко разпространеното схващане, че сезоните влияят на настроението.

Ежедневни навици, които увеличават риска от депресия

Екипът от учени е помолил участниците да опишат как се чувстват в различните периоди от годината, за да проследят промените в настроението през есента и зимата. Те открили, че само онези, които били по-скоро страдащи по някаква причина от безпокойство, страх, тревожност, завист, ревност или вина се чувствали емоционално и психически по-зле с настъпването на есента и зимата, пише сайтът countryliving.com.

Уим Уинстрост, ръководител и автор на изследването от Университета в Гронинген казва, че има и друго обяснение, според което зимата може да увеличи нивата на стрес и да служи като отрицателен фактор за настроението. При сезонните афективни разстройства, които са форма на депресия, свързани със смяната на сезоните и промените в тях, е възможно да се появи лошо настроение и безпокойство през есента и зимата.

Как месецът на раждане влияе на настроението?

Свързани статии

Кои са симптомите:

  • Настойчиво и продължително лошо настроение;
  • Загуба на интерес към нормални ежедневни активности;
  • Раздразнителност;
  • Чувство на вина, разочарование, липса на ценност;
  • Летаргия, сънливост;
  • По-продължителен сън от нормалното;
  • Глад за въглехидрати, напълняване.
Коментирай