Здраве и красота

Етерични масла, които помагат при синузит и обикновена хрема

Добавяйте ги към инхалациите

24.09.2022г. / 15 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Настинка, грип, алергии, синузит са често срещани причини за появата на хрема, затруднено дишане. Обикновено прибягваме до топли компреси с морска сол, капки за нос, но не бива да забравяме и за домашните инхалации. Инхалациите имат редица ползи – намаляват стреса, детоксикират, облекчават главоболието, улесняват дишането. Можем да ги приготвяме с някои полезни билки като лайката, но също така и да добавяме подходящи етерични масла. Вижте кои ще ви помогнат да дишате по-леко. 

Масло от мента

Ментовото масло съдържа ментол. Съединение, което може да повлияе на слузните рецептори в носа, помагайки за отпушване на дихателните пътища и изчистване на слузта. Според изследвания, маслото намалява възпалението, бори се с бактериите. Някои назални продукти съдържат мента. Ето защо добавете към дифузера или водата за инхалацията няколко капки от етеричното масло. 

5 етерични масла за всеки ден

Масло от евкалипт

Още едно масло, което може да ви помогне да облекчите дишането, да намалите стреса. Евкалиптовото масло съдържа съединение, наречено цинеол, което намалява симптомите на синузит, като главоболие, запушване на носа. Него също може да добавяте към инхалациите си, но ако решите да го нанасяте върху кожата го комбинирайте с кокосово масло и най-напред тествайте върху ръката си за алергични реакции. 

Най-добрите етерични масла за жени

Лавандулово масло

Чудесен начин да облекчите стреса, главоболието, подуването на синусите и да дишате по-добре. Според някои проучвания, ароматното лавандулово масло има болкоуспокояващи ефекти и може също да намали възпалението. Него също може да добавяте към инхалации, дифузери и отпускащата вана. 

Свързани статии

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има редица ползи за здравето, помага и при запушени синуси, като се бори с вирусите и бактериите. Това се дължи на съединение в него, което има антивирусни, антибактериални и противогъбични ефекти. Маслото от чаено дърво може също да намали възпалението, което може да помогне за намаляване напрежението в синусите, облекчава дишането. 

Масло от риган

Маслото от риган е друго подходящо масло, което може да добавяте към дифузерите и инхалациите, ако страдате от обикновена настинка или се борите със синузит. То също действа антибактериално. 

Снимка: iStock

Коментирай