Здраве и красота

6 алкални храни за силен имунитет

Богати на антиоксиданти

23.10.2020г. / 10 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Със смяната на сезоните, отново обръщаме внимание на това как да засилим имунитета си. Храната има главна роля в това да бъдем по-здрави и устойчиви на вируси и настинки. 

Днес ще обърнем внимание на няколко алкални храни, които спомагат за баланса на рН в организма. Примери за такива храни са лимоните, кисело зеле, кимчи, ядки, семена, канела, боб, джинджифил, домати, кокосови орехи, нар, грейпфрут, билкови чайове и други.

От друга страна, храни с киселинен характер, които натоварват организма ни са захар, преработени храни, месо, яйца, млечни продукти, тестени изделия, зърнени храни, нишестени зеленчуци, изкуствени подсладители, газирани напитки, масло, маргарин, олио, алкохол.

Излишъкът от киселина отслабва имунната система, което повишава риска от редица заболявания. Затова трябва да внимаваме в какви количества консумираме тези храни. 

Вижте кои други полезни алкални храни да добавите към менюто си. 

Хапвайте кръстоцветни зеленчуци

Такива са карфиол, броколи, зеле и брюкселско зеле. Всички те са богати на антиоксидантни витамини, които подсилват имунната система. Редовната им консумация ще ви осигури и специални растителни биохимикали, които детоксикират тялото. Например, вкусният карфиол съдържа глутатион, мощен антиоксидант, който се бори с инфекциите.

Алкалната диета – любимата на Виктория Бекъм

Не пропускайте зелените зеленчуци

Сред едни от най-алкализиращите храни, които можете да хапвате за силен имунитет през цялата година са зеленчуци като зеле кейл, спанак, рукола. Те са с високо съдържание на витамин С, който е не само мощен антиоксидант, но и предпазва от инфекции. Витаминът спомага за усвояването на желязото от консумираната храна. Тези зеленчуци съдържат и фолат – имуностимулатор и детоксикатор.

Добавете към менюто си гъби

Друга алкализираща храна, която е полезна за здравето на гърдите. Гъбите съдържат цинк, който повишава защитните сили на организма. Освен това, те ще ви осигурят витамин D, витамини от групата В и антиоксиданти. Някои проучвания показват, че гъбите са полезни за здравето на пикочната система и подобряват метаболизма. 

Алкални храни за отслабване

По-здрави с чесън и лук

Към тях може да добавите и праз лук. Ароматни и вкусни, те са богати източници на кверцетин – противовъзпалително съединение. Чесънът спомага за увеличаване на броя на Т-клетките, които са важна част от защитната бариера на организма. Не бива да забравяме, че чесънът и лукът са полезни и за здравето на сърцето.

Свързани статии

Авокадо – източник на здравословни мазнини

То е суперхрана, а редица проучвания показват, че се бори с възпаленията в тялото и укрепва имунитета. Това се дължи на съдържащия се в него имуностимулиращ антиоксидант, наречен глутатион. Авокадото е богато и на фибри, витамини К и Е, калий и магнезий, полезни мазнини и е подходящо за вашите здравословни диети. 

Бразилски орех

Бразилските ядки са с високо съдържание на минерала селен, който е мощен антиоксидант. Важно е да внимавате в какво количество консумирате ядките, тъй като ако предозирате със селен, той има токсичен ефект. За силен имунитет, хапвайте 1 до 3 ядки дневно. Консумацията на ядки благоприятства храносмилането, сърдечното здраве, щитовидната жлеза, намалява вредното влияние на свободните радикали. 

Коментирай