Здраве и красота

Скрити здравословни проблеми, които предизвикват промени в ноктите

За какво могат да подскажат

31.10.2020г. / 16 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ноктите могат да ни кажат много повече за здравето ни, отколкото предполагаме. Понякога не си даваме сметка, че измененията в тях, различните цветове, структурата на нокътя или особеностите в него са предизвикани от подлежащи състояния, някои от които могат да са дори по-сериозни. 

Какво говорят ноктите за здравето ни?

Ноктите растат от нокътната матрица, разположена под кутикулите на ноктите. С израстването им новите клетки се втвърдяват постепенно, като стават плътни и твърди. Понеже ноктите растат бавно, в тях може да се отразят различни промени, продиктувани от вътрешното състояние на организма.

За какви здравословни проблеми подсказват измененията в ноктите?

Пожълтелите нокти могат да говорят за гъбична инфекция

Жълтите петна и участъци по ноктите много често са предизвикани от гъбички. Този тип инфекции предизвикват обезцветяване и втвърдяване на нокътя. Най-често срещани са по ноктите на краката, но могат да се появят и по ръцете. Тези инфекции са много упорити и често изискват много усилия, докато бъдат овладени. 

7 витамина и минерала за здрави нокти

Ниски нива на кислород в тялото

Ако върховете на пръстите и ноктите ви посиняват, това може да означава, че в кръвта ви има недостатъчно количество кислород. Необходима е консултация с лекар и изследвания, за да се установи причината. Тя би могла да е свързана с различни състояния на белия дроб или сърцето. Ако е налице белодробно или сърдечносъдово заболяване, транспортът на достатъчно кислород до тъканите може да е нарушен. Това може и да е причината за посиняването на ноктите и пръстите. 

Заболявания на бъбреците могат да причинят промени в цвета на ноктите

При някои бъбречни заболявания се наблюдават бели петна и обезцветяване на ноктите в основата им около кутикулите. Останалата част от ноктите е оцветена в червено-кафяво. Причините за промените в оцветяването не са напълно изяснени. Едно от предположенията е, че се наблюдава заради натрупването на определен хормон, стимулиращ мелатонина. 

Свързани статии

Ноктите ви се разслояват и чупят – какво означава?

Чернодробни заболявания

При някои заболявания на черния дроб се наблюдава подобно на гореспоменатото оцветяване на ноктите – бяло и бледо в основата и кафяво към розово в краищата. В някои случаи ноктите могат да заприличат на натрошено стъкло с много резки. 

При недостиг на протеини в кръвта

При различни състояния, свързани с недостиг на протеини в кръвта, по ноктите могат да се появят резки и линии. Най-често те са бели продълговати участъци, които не израстват с израстването на нокътя, а остават на място. В повечето случаи се появяват на показалеца, средния или безименния пръст. Могат да изчезнат временно при натиск, а след това да се появят отново.

Коментирай