Здраве и красота

Здравословни ползи от слънчогледовите семена

Защо трябва да ги консумираме по-често

24.10.2020г. / 05 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Слънчогледовите семена са изключително полезни. Въпреки че рафинираното олио не е особено полезно и е сочено като една от най-нездравословните растителни мазнини за консумация, семената на слънчогледа имат невероятни свойства, заради които си заслужава да присъстват в менюто ни по-често в сурова и печена форма.

10 ядки и семена, които е добре да хапваме всеки ден

Слънчогледовите семена могат да бъдат част от салати, печени ястия, печива, сладкиши, смутита, сосове. 

Какво съдържат?

Слънчогледовите семена съдържат важните витамини Е и С, както и минералите магнезий, цинк, калций, желязо. Важно е да се отбележи, че слънчогледовото семе е калорично и с него не трябва да се прекалява. Не е препоръчително да се консумира с цели шепи, а по няколко семена на ден. 

5 причини да започвате деня със семена от чия

В около 30 грама слънчогледови семена се съдържат: 

  • 165 калории;
  • 14 г мазнини;
  • 6,8 г въглехидрати;
  • 3,2 г диетични фибри;
  • 0,77 г захари
  • 0,86 г натрий;
  • 19,8 мг калций;
  • 1,1 г желязо;
  • 5,5 г протеин.

Ползи за здравето от слънчогледовото семе

Могат да намалят риска от рак

Слънчогледовите семена съдържат полифеноли, антиоксиданти, които имат противовъзпалителен ефект и се борят със свободните радикали. Витамин Е в тях има подобно действие, тъй като и той е мощен антиоксидант. Това предпазва от сърдечносъдови заболявания и злокачествени изменения в клетките. 

Свързани статии

Витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, отговорен и за функцията на имунната система. Той играе съществена роля в имунната защита не само срещу външни агенти, но и за важни процеси вътре в организма, за които имунната система отговаря. 

3-те най-здравословни семена

Витамин Е участва в контрола на кръвното налягане, холестерола и мастната обмяна. 

Слънчогледовите семки помагат в отслабването

Ако не прекалявате с количеството слънчогледови семена, които консумирате, те могат да ви помогнат да отслабнете. Това е така заради фибрите и полезните мазнини и протеини в семената на слънчогледа. Както при повечето семена и ядки, нужно е малко количество на ден, за да се възползвате от полезните им качества без да внасяте излишни калории в тялото си. Това ще ви помогне да задвижите метаболизма си и да отслабнете. 

Коментирай
Здраве и красота