Здраве и красота

Защо спането в поза лъжички е полезно?

Увеличава физическата и емоционална близост

05.03.2021г. / 17 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако позата за спане „лъжички“ ви е любима, това не е случайно. Има куп поводи за това, а и много ползи за здравето и психиката. Сари Купър, основател и директор на The Center for Love and Sex в Ню Йорк казва пред Men’s Health, че кожата е нашият най-голям орган и като такава тя се нуждае от максимален допир. Желанието да бъдем докосвани и да се чувстваме в контакт с любимия си човек се изразява във възможно най-плътен допир на нашата кожа с неговата по време на сън. 

Възможно ли е спането поотделно да спаси брака?

Ето защо позата „лъжички“ е толкова полезна за здравето и емоционалното състояние. Изконният стремеж на човек да бъде обичан, утешаван и успокояван се олицетворява от тази поза. Тя дава възможност колкото се може по-голяма площ от кожата ви да се докосне до кожата на вашия любим човек. 

Според клиничния психолог Санам Хафеез, цитиран от сайта healthdigest.com, „лъжичките“ и гушкането отключват освобождаване на окситоцин, което намалява стреса. Колкото по-малко стрес има в тялото ни, толкова по-малко тревожност и безпокойство ни мъчат. Кръвното налягане се нормализира и натоварването върху сърцето се намалява. По този начин позата „лъжички“ оказва благотворно влияние върху сърдечносъдовата система. 

Как твърде дългото спане вреди на здравето ни?

Позата „лъжички“ подобрява и качеството на съня. Ендорфините и окситоцинът, които се освобождават при тази поза на сън с партньора, намаляват стреса и допринасят за подобряване механизмите на съня, намаляват безсънието и улесняват заспиването. 

Свързани статии

Тази поза е и много полезна за изграждане на близост между двойките. Физическата близост подобрява и емоционалната такава. Това създава интимност на по-дълбоко ниво, надхвърлящо сексуалното. 

10 причини да спите голи

Ако спите по този начин с партньора си, комуникацията между вас ще се подобри. Създаването и поддържането на дълбока близост чрез позата „лъжички“ ще подобри уменията ви за споделяне, за изразяване на чувства, за преодоляване на различни емоционални бариери. 

Най-вредните навици по време на сън

Коментирай