Сънят е много важен за здравето. Много хора подценяват този факт, още повече вредните навици, които много от нас имат по време на сън.

Неправилното поведение по време на сън може сериозно да увреди здравето и да попречи на ежедневните дейности. Умората, която е следствие от некачествения сън, пречи на нормалното протичане на процесите в организма.

Какво не трябва да правите, докато спите?

Да спите по корем

Физиотерапевтите са единодушни, че най-лошата поза за сън е по корем. Тя уврежда гръбнака и причинява изкривявания. Настъпват болки, схващания и проблеми с дишането.

Дишате през устата

Дишането през устата е истинска атака за белите дробове. Лошото е, че по време на сън трудно можем да контролираме начина си на дишане. Дишането през носа е по-добрият начин, който природата е измислила, защото така въздухът се филтрира и затопля.

При дишане през устата се създава предпоставка за прекалено влажна среда и разрастване на болестотворните бактерии, които навлизат навътре чак до белите дробове.

Вентилатор или климатик в стаята

Не стига това, че спите с отворена уста, ами и гълтате праховите частици, които се вихрят във въздуха от климатика или вентилатора! Това е възможно най-вредната среда за спане. Избягвайте този начин на охлаждане или стопляне на въздуха в спалнята. По-добре е да проветрявате добре преди лягане.

Още по темата

Спане в гореща стая

Топлата среда не е никак полезна за спане, особено когато сте сгушени и под юрган. По-добре е да спрете отоплителното средство и да прибавите още едно одеяло, ако е необходимо, но не допускайте тялото ви да прегрее през нощта без да усетите.

Температурата в спалнята може да е от порядъка на 25 градуса, но не повече.

Спане на висока възглавница

Необходим е правилен баланс на тялото по време на сън. Високата възглавница създава допълнително изкривяване на вратните прешлени, което напряга мускулатурата на целия гръбнак.

Не само изкривяването е проблем, могат да се появят схващания, главоболие, сколиоза и притискане на важни кръвоносни съдове към мозъка.

Липса на сън

Недостатъчният сън е сериозен проблем за организма. Ако поддържате хаотичен режим на спане продължително време, това неминуемо ще доведе до редица здравословни проблеми, в това число и психически. Умората и липсата на настроение са сред тях.

Спане на дивана

Диванът е удобен за гледане на телевизия, но не и за спане. Колкото и да ви е любим, той има извивки, които пречат на нормалната позиция на тялото, важна за здравия сън. Избягвайте да заспивате на него. Това може да ви докара изкривявания, болки, често будене през нощта, главоболие и умора на сутринта.