Здраве и красота

6 начина да успокоите болките при синдром на раздразнено черво

Методи за намаляване на дискомфорта и симптомите

28.01.2023г. / 18 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Синдромът на раздразненото черво може да направи живота истински ад. Симптомите, които се появяват при раздразнение варират от запек, диария, до остър метеоризъм и болки в коремната област. Не само храната, но и стресът оказва силно негативно влияние в върху червата при това страдание. Понякога болката и дискомфортът може да са толкова силни, че да нарушат естествения ритъм на живот.

Храни, които образуват газове (галерия)

Как да облекчите всички тези симптоми, най-вече болките в червата при синдром на раздразненото дебело черво?

Яжте фибри

Включете фибрите колкото се може повече в ежедневното си меню. Те ускоряват движенията на червата и подхранват полезните бактерии в тях. Фибрите допринасят за облекчаване на раздразнението и възпалението, като правят извеждането на токсините по-лесно.

Видове коремни болки – за какво подсказват?

Подбирайте мазнините в храната

Тежките наситени мазнини и вредните им производни, както и пържените храни, са дразнещи за това възпалително заболяване. Обработката на мазнините отнема повече на тялото за усвояване. Това предполага повече секреция на жлъчка и чернодробни ензими, което пък дразни още повече червата. Заменете ги със здравословни мазнини. Те са богати на омега-3 и мононенаситени мастни киселини, които имат противовъзпалителен ефект.

10 зеленчука, които предизвикват подуване и газове

Хранете се бавно и в малки количества

Преяждането е вредно по всички параграфи, включително и при това състояние. За да се обработи добре храната, тя трябва да е преди всичко добре сдъвкана. Не само раздробяването ѝ е важно. Докато дъвчете организмът има време да регистрира постъпващите хранителни вещества и да отдели съответните ензими и храносмилателни сокове, подходящи за обработката на тези храни. Това улеснява работата на червата и намалява стреса и възпалението в тях.

Яжте постни протеини

Избягвайте тежки и мазни меса. Важно е да приемате протеини, но не трябва да прекалявате с тях, защото те изискват повече ресурс за обработка. Винаги можете да приемате растителни протеини, за да дадете почивка на храносмилателния си тракт. Когато консумирате меса, млечни и животински продукти, внимавайте в тяхното количество.

Топ 5 пробиотични храни за здрави черва

Пийте повече вода

За да облекчите симптомите при синдром на раздразненото черво е от голямо значение да сте винаги добре хидратирани. Пийте повече вода, за да подпомогнете работата на червата. 

Движете се повече

Колкото по-обездвижени сте, толкова по-непоносими ще са симптомите на раздразненото черво. Ако седите на бюро по цял ден, в корема ви ще се натрупват множество разпъващи газове, които ще предизвикат силна болка в даден момент. Движете се колкото се може повече, за да противодействате на този процес.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Цветанка Михайлова ( преди 2 месеца )
Много полезна информация,която допълни моите наблюдения относно храните,които не ми причиняват болка.Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати