Здраве и красота

Храни, с които да преборите есенно-зимната депресия

Съдържат ценни вещества, подобряващи настроението

09.11.2020г. / 07 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През есента и зимата с настъпване на студените дни и още по-студените нощи традиционно при много хора се отключва сезонна депресия или по-скоро тъга, която оказва влияние върху настроението, здравето, продуктивността и редица други физически и психически механизми. 

Ранното стъмване през есента и зимата също допринася за отключването на депресивни настроения. Смяната на лятното със зимно (астрономическото) часово време е допълнително утежняващо обстоятелство, което се отразява на много хора. 

Серотонинът, хормонът на щастието, може да успокои тези безпокойства, да подобри усещането за щастие, да увеличи продуктивността и да потисне апатията, която ви обзема в студените месеци. Допаминът и норепинефринът също подобряват концентрацията. Те се получават при разграждането на аминокиселината тирозин, която се приема при консумация на някои храни.

5 сигурни симптома на депресия

Ето защо, ако наблегнете на определени храни, които имат положително влияние върху тези хормони и невротрансмитери, ще ви е по-лесно да се справите със сезонната депресия.

Млечни продукти, яйца и витамин D

Яйцата и млечните продукти са богати на витамин D. Витамин D има пряко отношение към настроението. Ниските му нива се свързват с депресивни симптоми. През есенно-зимния период слънчевото греене е много слабо и това прави естествения синтез на този витамин в нашите тела по-труден. Затова се наблюдават и дефицити на витамин D през студените месеци. Можете да си набавите необходимия витамин чрез мляко, млечни продукти, яйца, гъби, риба, морски дарове, месо.

Естествени лекове при депресия

Орехи

Орехите са прекрасен енергиен източник. Те са пълни с протеини, мастни киселини, антиоксиданти и омега-3. Включването им в храненето всеки ден през зимата подобрява имунитета, поддържа здравето на мозъка, паметта и концентрацията, и се бори с есенно-зимната депресия. 

Пуешко

Триптофанът е съединение, което намалява депресията и се среща в някои храни. То е и основна активна съставка на някои хранителни добавки или медикаменти за борба с тревожност, безпокойство, нервност. 

Триптофанът се среща в завидни количества в пуешкото месо. То е богато на постни протеини, като пилешкото, сьомгата, а и е много вкусно.

Физически признаци на депресия

Свързани статии

Тъмен шоколад

Ако имате угризения относно яденето на шоколад, няма за какво да съжалявате. Черният шоколад е изключително полезен в борбата със сезонната депресия. Едно блокче тъмен шоколад може да ви помогне да се справите с тъгата през зимните месеци, тъй като е много богат на полифеноли – антиоксиданти, които подобряват настроението. 

Червени и лилави горски плодове

Боровинките, малините, ягодите могат да помогнат в потискане на отделянето на големи количества кортизол, хормон на стреса. Горските плодове са полезни в намаляване на тези нива, като цялостно допринасят за подобряване на настроението.

3 начина да се справите с празничната депресия

Банани

Бананите са много полезни при сезонна депресия. Те също са богати на триптофан, калий, магнезий и полезни въглехидрати. Те помагат да подобрите настроението и да заспивате по-лесно.

Коментирай